Δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Αριστείας Νανοτεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη

Δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Αριστείας Νανοτεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή, 26/05/2023 - 11:20

Η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. €.

Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα εμβληματικό έργο που στοχεύει στην εξέλιξη του διεθνώς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) του ΑΠΘ σε ένα Αυτόνομο, Ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας. Ένα Κέντρο Αριστείας που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο στη βασική εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και καινοτομία στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής και της Νανοτεχνολογίας.

Το έργο για τη δημιουργία του Κέντρου COPE-Nano συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, ΑΠΘ. Στο έργο συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας: University of Cambridge, UK, University of Bordeaux, France. Ήδη περισσότεροι από 30 διεθνείς ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχουν δηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για συνεργασία και αξιοποίηση των υποδομών και των αποτελεσμάτων του Κέντρου COPE-Nano.

Το κέντρο COPE-Nano θα αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας, Εκπαίδευσης, Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και θα καταστήσει την Ελλάδα Παγκόσμιο Κόμβο Αριστείας και Επιχειρηματικότητας στη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά.

Οι κύριοι στόχοι του περιλαμβάνουν την:

  • Ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής ικανότητας της Ελλάδας με παράλληλη αύξηση του ερευνητικού «προφίλ» Ελλήνων επιστημόνων, ερευνητών και επιχειρηματιών.
  • Ανάπτυξη πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
  • Επιστροφή του εξειδικευμένου και επιστημονικού δυναμικού που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.

Η εναρκτήρια εκδήλωση Ανακοίνωσης της Ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου "Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics & Nanotechnologies" (COPE-Nano), θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Μάϊου στις 15:00, στο Ξενοδοχείο Porto Palace Hotel στην Θεσσαλονίκη.

Οι συμμετέχοντες στο project και ο επιστημονικός υπεύθυνος του COPE-Nano και Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης θα βρίσκονται στο χώρο του Porto Palace από τις 14.00 το μεσημέρι

φωτό_από_εργαστήριο.jpg