ΠΚΜ: Ενδιαφέρον για διοργάνωση αγώνων παγκόσμιας εμβέλειας ηλεκτρικού αυτοκινήτου

ΠΚΜ: Ενδιαφέρον για διοργάνωση αγώνων παγκόσμιας εμβέλειας ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Τρίτη, 06/09/2022 - 14:17

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη είχαν πρόσφατα οι διοργανωτές των παγκόσμιων εκτός δρόμου (off road) αγώνων ηλεκτρικών αυτοκινήτων Extreme-E στα Γραφεία τηςΠεριφέρειαςστην Πτολεμαΐδα.

Οι διοργανωτές στην χώρα μας και εκπρόσωποι του Αθλητικού Σωματείου Φίλων Αυτοκίνησης Αττικής κ. Κώστας Θεολόγης και κα Χριστίνα Στρίκκα μαζί με τους Άγγλους εκπροσώπους της εταιρείας Extreme-E κ. Ali Russel και κ. Nick Brown ζήτησαν μία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για να του εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την διοργάνωση των αγώνων στον χώρο των λιγνιτωρυχείων της περιοχής μας και φυσικά να ζητήσουν την στήριξη της Περιφέρειας ως αρωγού στην πολυδάπανη αυτή προσπάθεια.

Οι διοργανωτές:

  • αναφέρθηκαν στον διττό στόχο των αγώνων, ο οποίος είναι να αποδείξει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανταποκρίνονται σε όλες τις προκλήσεις, σε εδάφη και καιρικές συνθήκες, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του θεσμού, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν κοινή γνώμη και φορείς, σε θέματα κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος.
    Για αυτόν τον λόγο, οι διαδρομές του αγώνα διεξάγονται σε διαφορετικές περιοχές που κατά καιρούς έχουν εκπέμψει SOS σχετικά με τις οικολογικές καταστροφές που
    έχουν δεχθεί, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματά τους.
    Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδρομές λαμβάνουν χώρα σε τοποθεσίες που πριν υπήρχαν δέντρα που κάηκαν, ακτές που μολύνθηκαν, πάγοι που έλιωσαν, κ.λπ., μεταφέροντας το μήνυμα ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Extreme-E έχει μεικτά πληρώματα, άνδρας και γυναίκα. Μάλιστα, φιλοξενεί δέκα παγκόσμιους πρωταθλητές:

Τζένσον Μπάτον, Λιούς Χάμιλτον, Νίκο Ρόσμπεργκ (όλοι F1), Γιόχαν Κριστόφερσον, Τίμι Χάνσεν, Ματίας Εκστρομ (World Rallycross), Σεμπαστιάν Λεμπ και Κάρλος Σάινθ (WRC), την Λάια Σανθ (μοτό) και τον Κάιλ ΛεΝτουκ (Pro-4), οι οποίοι κατέχουν συλλογικά πάνω από 40 παγκόσμιους τίτλους.

Εκτός αυτών, συμμετέχουν ο Τζέιμι Τσάντγουικ (πρωταθλητής W Series), και ο Μόλι Τέιλορ (πρωταθλητής Ράλι Αυστραλίας).

  • Παρουσίασαν οπτικοακουστικό υλικό από τις ανάλογες διοργανώσεις που διεξήχθησαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και τα οφέλη που αποκομίσθηκαν (περιβαλλοντικά, προβολή ευρύτερης περιοχής και οικονομικά).

Σχετικά μπορείτε να δείτε στα links:

  1. Πρόταση διοργάνωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  2. Παρουσίαση αγώνων Extreme-E
  3. Αντίστοιχη διοργάνωση στην Σαρδηνία

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για το όλο εγχείρημα που ταιριάζει απόλυτα με την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης εν όψει και της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Αναφέρθηκε επίσης στο διαχρονικό ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας (πρώην Δήμος Πτολεμαΐδας και Δήμος Εορδαίας) για τη δημιουργία πίστας αγώνων υψηλού επιπέδου που με τα νέα προγράμματα της δίκαιης μετάβασης μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μεγάλο έργο με τα σύγχρονα δεδομένα (ηλεκτρο – υδρογονο – κίνηση) και μάλιστα παρουσίασε την προμελέτη τηςΑΝΚΟγια το «MASTER PLAN ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ» ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού στις αποθέσεις των ορυχείων προς Άγιο Χριστόφορο και Καρυοχώρι.

Όσο για το κόστος της διοργάνωσης ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο δυσβάστακτο κόστος αλλά θα διερευνήσει τη δυνατότητα συνδιοργάνωσης με χορηγούς και φορείς για την πιθανή υλοποίηση της ενδιαφέρουσας αυτής πρότασης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Γρηγόρης Τσιούμαρης και ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου ο οποίος έχει την πρόσφατη εμπειρία από την διοργάνωση του 9ου RALLY GREECE OFFROAD.