«Γκάζι» στην ηλεκτροκίνηση από τα σούπερ μάρκετ- Εκτεταμένο δίκτυο φορτιστών

«Γκάζι» στην ηλεκτροκίνηση από τα σούπερ μάρκετ- Εκτεταμένο δίκτυο φορτιστών
Δευτέρα, 05/09/2022 - 07:34

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ η μία μετά την άλλη μπαίνουν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης δημιουργώντας θέσεις φόρτισης οχημάτων σε ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο.

Με τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα ακόμη πεδίο στο οποίο επενδύουν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ η μία μετά την άλλη μπαίνουν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης δημιουργώντας θέσεις φόρτισης οχημάτων σε ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο.

Από τη διαδικασία προς την πράσινη μετάβαση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σούπερ μάρκετ, καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το χρόνο που περνούν κάνοντας τις αγορές τους στα καταστήματα για να φορτίσουν απρόσκοπτα το όχημά τους.

Ήδη από το 2021 η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ στην εγκατάσταση φορτιστών σε πολλά από τα καταστήματά της σε όλη την επικράτεια, με συνολικά 350 σημεία φόρτισης στο σύνολο του δικτύου της. Ανάλογη κίνηση είχε κάνει και η Lidl Ελλάς από το 2020, εγκαθιστώντας τον πρώτο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος στο κατάστημά της στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα καταστήματα του δικτύου της.

Ο Όμιλος Metro ήταν η πρώτη εταιρεία λιανεμπορίου στη χώρα μας, που από τις αρχές του 2019 είχε αρχίσει να αναπτύσσει δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τοποθετώντας σταθμούς σε μικρό – σε πρώτη φάση- αριθμό καταστημάτων. Τον περασμένο Μάρτιο προχώρησε σε συνεργασία με την nrg του ομίλου Motor Oil για τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων σε καταστήματα My market και METRO Cash & Carry.

H επένδυση που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία, και συντήρηση του δικτύου με την τοποθέτηση 500 φορτιστών incharge από την nrg σε 250 σημεία (καταστήματα My market και METRO Cash & Carry).

Σε ανάλογους σχεδιασμούς προχωράει και η αλυσίδα Σκλαβενίτης που σχεδιάζει να εγκαταστήσει συνολικά 300 σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε υφιστάμενα και νέα καταστήματα μέχρι το τέλος του 2022.

Αντίστοιχους φορτιστές έχει εγκαταστήσει και η αλυσίδα Δ. Θανόπουλος σε συνεργασία Blink Charging Hellas. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί φόρτισης της Blink έχουν ήδη εγκατασταθεί και βρίσκονται σε λειτουργία σε Κηφισιά, Ν. Κηφισιά & Ν. Ερυθραία, με ελεύθερη πρόσβαση τόσο προς όλους τους πελάτες της αλυσίδας Δ. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. όσο και σε όλους όσους επιθυμούν να φορτίσουν το όχημά τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η αλυσίδα σουπερμάρκετ Διαμαντής Μασούτης ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την nrg στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, nrg και Μασούτης δημιουργούν 150 θέσεις φόρτισης σε 70 καταστήματα. Οι νέες θέσεις θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες και κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων να πραγματοποιούν φόρτιση κατά τη διάρκεια των αγορών τους.

Ο Αναστάσιος Λωσταράκος, γενικός διευθυντής της nrg, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη νέα μας συνεργασία με την Μασούτης. Συνεχίζουμε την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας πλάνου στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία, αφού η εταιρεία μας θα είναι πλέον συνοδοιπόρος στο ταξίδι της πράσινης μετάβασης με ένα από τα πιο αγαπητά brands της χώρας. Από σήμερα, οι οδηγοί που έχουν επιλέξει έναν βιώσιμο τρόπο μετακίνησης θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους απρόσκοπτα, φορτίζοντας παράλληλα το ηλεκτρικό όχημά τους σε έναν από τους σταθμούς φόρτισης της nrg που θα βρουν στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα Μασούτης».

Ο Θόδωρος Γεροστεργιούδης, γενικός διευθυντής της Δ. Μασούτης ΑΕ, δήλωσε: «Η νέα εποχή είναι πλέον εδώ. Μία εποχή που έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, μία εποχή που ο καταναλωτής μπορεί να βρει λύσεις και δυνατότητες στην Διαμαντής Μασούτης ΑΕ που βοηθούν την καθημερινότητα του και ανταποκρίνονται στην περιβαλλοντική του ευαισθησία. Ξεκινάμε μία μακροχρόνια συνεργασία με ένα εξαιρετικό συνεργάτη και συντασσόμαστε κι εμείς από την πλευρά μας στο όραμα να γίνει η ηλεκτροκίνηση μέρος της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη».