Βουλγαρία: Εξεταστική επιτροπή για τον Turkish Stream ζητά ο συνασπισμός PP-DB

Βουλγαρία: Εξεταστική επιτροπή για τον Turkish Stream ζητά ο συνασπισμός PP-DB
Πέμπτη, 04/04/2024 - 08:36

Να υπάρξει εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα πάντα γύρω από την κατασκευή του Turkish Stream, ζήτησε ο βουλευτής του συνασπισμού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» Martin Dimitrov, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των επίσημων στοιχείων για τα οικονομικά αποτελέσματα του αγωγού και των στοιχείων που παρέδωσε η εταιρεία Bulgartransgaz.

«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα στοιχεία της Bulgartransgaz ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream έχει αποφέρει έσοδα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λέβα από την έναρξη λειτουργίας του στις αρχές του 2020» δήλωσε σε εκπομπή του BBC ο Dimitrov, προσθέτοντας ότι από τα επίσημα στοιχεία που έλαβε από το Υπουργείο Ενέργειας, για το 2022 τα έσοδα από το έργο είναι 261 εκατομμύρια λέβα και για το 2021, 83 εκατομμύρια λέβα.

«Ο βουλγαρικός ενεργειακός τομέας είναι ένας θαυματουργός τόπος, στον οποίο για να δικαιολογήσουν ένα τέτοιο έργο, βλέπετε δίνουν ποσά για τα οποία δεν έχω δει έγγραφα», σχολίασε ο Martin Dimitrov τα στοιχεία της Bulgartransgaz, καθώς τα ποσά που έχει ως στοιχεία και εκείνα της κρατικής εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου, κατά τα λεγόμενά του, «έχουν κολοσσιαίες διαφορές».

Σε σχέση με το κόστος συντήρησης της εγκατάστασης, το οποίο σύμφωνα με την Bulgartransgaz ανέρχεται σε 44 εκατ. λέβα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως το τέλος Μαρτίου 2024, ο Martin Dimitrov επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που του παρέσχε το υπουργείο Ενέργειας, το κόστος για το 2022 ήταν 129 εκατ. λέβα και για το 2021 - 113 εκατ. λέβα.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς υπάρχει μια τέτοια διαφορά», σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό είναι καλό να υπάρχει μια εξεταστική επιτροπή, γιατί θέλω να δω πού βρήκαν αυτά τα 1,3 δισεκατομμύρια λέβα».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα πάντα γύρω από την κατασκευή του Turkish Stream, ο Dimitrov επεσήμανε ότι τα οφέλη του έργου είναι για τη Ρωσία και το κόστος για τη Βουλγαρία.

Υπενθύμισε δε, ότι ενώ ο Turkish Stream κατασκευάστηκε με πολύ γρήγορη ρυθμό (σε ένα χρόνο), τα έργα για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο) καθυστέρησαν από το GERB και το MRF για περισσότερα από 10 χρόνια. Έφερε το παράδειγμα της σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, η οποία χρειάστηκε περίπου 12 χρόνια για να κατασκευαστεί.

Στις καταγγελίες απάντησε ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλγαρίας GERB και πρώην Πρωθυπουργός Boyko Borisov λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε σήμερα την απόφαση για τη διακοπή του Balkan [Turkish] Stream.

«Ο αγωγός είναι 100% βουλγαρικός, βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο έδαφος της Βουλγαρίας, οι μετοχές είναι 100% βουλγαρικές. Μέχρι σήμερα, έχει καθαρά κέρδη ύψους 1 δισεκατομμυρίου 309 εκατομμυρίων λέβα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια επιχείρηση, καμία τέτοια κρατική επιχείρηση, κανένα τέτοιο πράγμα που να κατασκευάζεται στη Βουλγαρία, το οποίο να συνεισφέρει τόσο πολύ σε χρήμα στους Βούλγαρους. Εάν οι συνάδελφοι θέλουν και πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό και ότι πρέπει να παραδώσουμε τα συμφέροντα της Βουλγαρίας υπέρ της Ελλάδας, μπορούν σήμερα να υποβάλουν απόφαση για να σταματήσει ο Balkan [Turkish] Stream», δήλωσε ο Borisov.

«Μόλις συμβεί αυτό, μπορούμε να σταματήσουμε τον Balkan[Turkish] Stream σήμερα. Οι στρόφιγγες βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας. Ή, αν θέλουν -γιατί το έχουμε συζητήσει με τους συναδέλφους μας- γιατί να μην το ιδιωτικοποιήσουν. Ας δουν τι χρήματα θα πάρουν γι' αυτό. Είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αποφάσεις άμεσα, το GERB θα τις υποστηρίξει. Γι' αυτό προτείνω είτε να σταματήσει είτε να πωληθεί», πρόσθεσε ο αρχηγός του GERB.

Όπως τόνισε ο Borisov η απόφαση είναι 100% του βουλγαρικού λαού, προσθέτοντας ότι στη Σερβία το 51% των αγωγών ανήκει στην Gazprom υπενθυμίζοντας ότι δόθηκαν 350 εκατομμύρια λέβα για τους συμπιεστές και αυτοί, όπως είπε, είναι οι καλύτεροι αναστρέψιμοι συμπιεστές στον κόσμο.

Ο Borisov είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να γίνει πραγματικότητα η κάθετη σύνδεση από την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς την Ουκρανία, η οποία θα μπορεί να τροφοδοτεί την Ουκρανία με 10-15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Μέχρι σήμερα, ισχυρίζομαι ότι μεταξύ 8 και 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου εισέρχονται στη Βουλγαρία από τη Θεσσαλονίκη μέσω του Πετριτσίου. Όσο κι αν δεν αρέσει στους συναδέλφους μου, στους σωλήνες μας υπάρχει μόνο ρωσικό μόριο, δυστυχώς», πρόσθεσε ο Boyko Borisov.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε στους συναδέλφους να προσθέσουμε τη Lukoil στο σημείο του Balkan Stream, επειδή αυτό είναι ο βαλκανικός κόμβος φυσικού αερίου, αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Βούλγαροι θα πρέπει να είναι σε θέση να δουν ότι από τη μία κερδίζονται δισεκατομμύρια και από την άλλη διαρρέουν δισεκατομμύρια στην Ελβετία, πρόσθεσε ο Boyko Borisov.

Ο πρώην Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι με τις ψήφους του GERB και του PP-DB και μετά από πρόταση του Asen Vasilev προτάθηκε και υιοθετήθηκε κείμενο στο νόμο για τον έλεγχο της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων σε σχέση με τις δραστηριότητες της Ρωσίας για την επιβολή τέλους 20 λέβα για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι να «τιμωρηθεί η Αυστρία». Κανείς δεν είπε τότε λέξη», δήλωσε ο Μπορίσοφ.