Το Ιράν προσαρμόζεται στο ευμετάβλητο περιβάλλον του Νότιου Καύκασου

Το Ιράν προσαρμόζεται στο ευμετάβλητο περιβάλλον του Νότιου Καύκασου
Δευτέρα, 08/04/2024 - 09:04

Το Ιράν βρίσκει όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσει την ισορροπημένη προσέγγισή του στον Καύκασο καθώς νέες εξελίξεις μετατοπίζουν τη διπλωματική ζυγαριά της Τεχεράνης. Δύο σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια - η ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - δημιούργησαν νέα διπλωματικά ανοίγματα για το Ιράν.

Η αλλαγή στο γεωπολιτικό περιβάλλον επέτρεψε στο Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν να εξομαλύνουν αυτό που για μεγάλο μέρος της μετασοβιετικής περιόδου ήταν μια ακανθώδης σχέση. Ταυτόχρονα, οι παραδοσιακά στενοί δεσμοί του Ιράν με την Αρμενία υφίστανται αυξανόμενη πίεση. Αλλά και οι δύο διμερείς σχέσεις παραμένουν επιρρεπείς σε ξαφνικές ανατροπές.

Τον Μάρτιο, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, ο Hossein Amir-Abdollahian και ο Jeyhun Bayramov, συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία, συμφωνώντας στην επιστροφή του διπλωματικού προσωπικού του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη.

Το Μπακού είχε αποσύρει τους διπλωμάτες του μετά από ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη στις αρχές του 2023 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Αζέρος πολίτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα ιρανικό δικαστήριο φέρεται να καταδίκασε τον κύριο ύποπτο σε θάνατο ως τίμημα για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Η διπλωματική επαναπροσέγγιση έγινε λίγο καιρό αφότου το Μπακού και η Τεχεράνη έκαναν άλλη μια έξαρση της έντασης, υπογράφοντας το περασμένο φθινόπωρο συμφωνία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης, γνωστής ως διάδρομος Aras. Η διαδρομή θα συνδέει το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν με το αποκλεισμένο Ναχτσιβάν μέσω του ιρανικού εδάφους.

Το Αζερμπαϊτζάν είχε προσπαθήσει νωρίτερα να κατασκευάσει μια πιο άμεση διαδρομή, γνωστή ως διάδρομος Zangezur, εξασφαλίζοντας εξωεδαφικά δικαιώματα από την Αρμενία. Το Ιράν είχε αντιταχθεί στο Zangezur από την ανησυχία ότι θα δημιουργούσε εμπόδιο στο ιρανο-αρμενικό εμπόριο.

Ενώ οι σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο, οι σχέσεις Ιράν-Αρμενίας έχουν κάποια ζητήματα που τις απασχολούν.

Την ίδια ημέρα του Μαρτίου που οι υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν αποκαθιστούσαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας, Suren Papikyan, επισκέφθηκε την Τεχεράνη για συναντήσεις με κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση ότι το Ερεβάν δεν πρέπει να έρθει πολύ κοντά σε «εξωπεριφερειακές πλευρές».

Η διατύπωση ήταν σαφής αναφορά στην πρόσφατη καλλιέργεια δεσμών ασφαλείας του Ερεβάν με δυτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan αναγνώρισε τις εντάσεις με την Τεχεράνη.

Άλλοι γεωπολιτικοί παράγοντες ωθούν την Τεχεράνη και το Ερεβάν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Πρώτον, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν εγείρει την πιθανότητα διεύρυνσης των πολεμικών συγκρούσεων ώστε να εμπλακούν οι Ιρανοί σύμμαχοι και ίσως ακόμη και το ίδιο το Ιράν. Αυτό έχει ωθήσει την Τεχεράνη να αντισταθμίσει τους κινδύνους με τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ηρεμίας στα βόρεια σύνορά της.

Δεδομένης της στενής σχέσης ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Ιράν είναι το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου - πολύ περισσότερο που οι σύμμαχοι του Μπακού στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ επιδιώκουν σταθερά να οπλοποιήσουν τον σημαντικό αζερικό πληθυσμό του Ιράν εναντίον της Τεχεράνης.

Η Αρμενία έχει επίσης βιώσει μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, λόγω της ευρέως διαδεδομένης αντίληψης των Αρμενίων ότι η Μόσχα απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για την ασφάλεια έναντι του Ερεβάν κατά την πιο πρόσφατη φάση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ. Ως αποτέλεσμα, η Αρμενία προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους ξένους εταίρους της, ιδίως τις δυτικές δυνάμεις.

Η πρόσφατα εκφρασθείσα πρόθεση της Αρμενίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποτελέσει μια μόνιμη αντιπαράθεση στις σχέσεις του Ερεβάν με την Τεχεράνη.

Η διαδικασία ένταξης θα απαιτήσει από την Αρμενία να προβεί σε σημαντικές αλλαγές για να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με τις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων θα ήταν η κατάργηση του καθεστώτος απαλλαγής της Αρμενίας από την υποχρέωση θεώρησης με το Ιράν και ο αναπροσανατολισμός του εμπορίου του Ερεβάν μακριά από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπό την ηγεσία της Μόσχας, με την οποία το Ιράν έχει υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η κάθαρση των αρμενορωσικών σχέσεων έρχεται σε έντονη αντίθεση με την ενίσχυση των δεσμών της Τεχεράνης με τη Μόσχα, μια τάση που οφείλεται εν μέρει στην ανάπτυξη της εμπορικής οδού Βορρά-Νότου, η οποία βοηθά τη Ρωσία να μετριάσει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Η επέκταση αυτού του εμπορίου ενθαρρύνει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν για τη διευκόλυνση της διέλευσης των εμπορευμάτων που κατευθύνονται προς τη Ρωσία.

Ως δύο χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις, το Ιράν και η Ρωσία έλκονται από μια αίσθηση «αλληλεγγύης». Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που η τελευταία χρησιμοποίησε εναντίον της Ουκρανίας. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν αναμένει από τη Ρωσία να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αναβάθμιση των συστημάτων αεράμυνάς του. Το 2023, η Ρωσία ξεπέρασε την Κίνα ως ο κύριος ξένος επενδυτής στο Ιράν. Αντίθετα, οι προοπτικές για τη δέσμευση του Ιράν με τη Δύση έχουν μειωθεί.

Παρά τις θερμότερες σχέσεις με το Μπακού και το διπλωματικό χτύπημα του Ερεβάν, θα ήταν πρόωρο να υποθέσουμε ότι η Τεχεράνη προτίθεται να αλλάξει την πολιτική της στον Καύκασο, ώστε να ταχθεί σταθερά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν εις βάρος της Αρμενίας. Το Ιράν δεν αντιμετωπίζει τη γεωπολιτική του Καυκάσου ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.

Ιρανοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα, εξακολουθούν να εκφράζουν σταθερά την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Ακόμα και καθώς η Τεχεράνη επιδιώκει την εξομάλυνση με το Μπακού, οι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την εμπορική οδό της χώρας προς την Αρμενία ανοιχτή και ρέουσα.

Παρά τη συμφωνία του για τον διάδρομο διαμετακόμισης Aras με το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν θέλει να διαφοροποιήσει το εμπορικό του δίκτυο, ελπίζοντας να αναπτύξει μια άλλη σιδηροδρομική διαδρομή μέσω της Αρμενίας και της Γεωργίας προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ο πρεσβευτής του Ιράν στην Αρμενία, Mehdi Sobhani, επιβεβαίωσε πρόσφατα αυτά τα σημεία, προς ενόχληση των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης στο Μπακού.

Για την Τεχεράνη, η ισχυρή στρατηγική σχέση του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ είναι ένας παράγοντας ικανός να διαταράξει γρήγορα τις σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν. Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, που υπογραμμίζεται από την πρόσφατη ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ιρανικό προξενείο στη Συρία με θύματα δύο Ιρανούς στρατηγούς, μπορεί να φέρει το Ιράν σε άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ, ανατρέποντας την ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να είναι φίλος με δύο εχθρούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, παρόλο που το Ιράν μπορεί να μην είναι ενθουσιασμένο με την αυξανόμενη δυτική, ιδίως γαλλική, παρουσία στην Αρμενία, η παρουσία αυτή συμβάλλει επίσης σε κάποιο βαθμό στην εξισορρόπηση της επιρροής του Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο. Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη της κυριαρχίας της Αρμενίας είναι ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία η Δύση και το Ιράν φαίνεται να συμφωνούν σήμερα.