Η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας LNG με την ADNOC των ΗΑΕ

Η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας LNG με την ADNOC των ΗΑΕ
Τρίτη, 19/03/2024 - 10:37

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρείαSecuring Energy for Europe (Sefe) της Γερμανίας υπέγραψε συμφωνία με τηνADNOC, σύμφωνα με την οποία η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι θα προμηθεύει τη Γερμανία μεLNG για 15 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2028.

ΗADNOC υπέγραψε την 15ετή επί της αρχής συμφωνία με τηSefe για την παράδοση 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων ετησίως (mmtpa) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κρατική εταιρεία ενέργειας των ΗΑΕ.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα γίνονται από το έργοRuwais LNG τηςADNOC, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στη βιομηχανική πόληAl Ruwais, στο Άμπου Ντάμπι.

Η οριστική συμφωνίαLNG εξαρτάται από την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων, και τη διαπραγμάτευση οριστικής συμφωνίας πώλησης και αγοράς μεταξύ των δύο εταιρειών, ανέφερε ηSefe σε ξεχωριστή ανακοίνωση τη Δευτέρα.

Το έργοRuwais LNG αναμένεται να είναι η πρώτη εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) που θα λειτουργεί με καθαρή ενέργεια, καθιστώντας το ένα από τα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου με τη χαμηλότερη ένταση άνθρακα στον κόσμο, αναφέρει η γερμανική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2022 μετά τη διάσωση από τη Γερμανία μιας πρώην μονάδας τηςGazprom που είχε απαλλοτριώσει τον Απρίλιο με δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που εξασφαλίζει ποσότητεςLNG από το έργο χαμηλών εκπομπών άνθρακαRuwais LNG τηςADNOC και προσβλέπουμε ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει το θεμέλιο για μια πιο ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα τουLNG και των εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος τηςSEFE,Dr.Egbert Laege.

Για τηνADNOC, η συμφωνία αποτελεί μια ακόμη εξαγωγική διέξοδο για το έργο της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς η υπερμεγέθης εταιρεία των ΗΑΕ επιδιώκει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ για τηSefe και τη Γερμανία, η συμφωνία θα αποτελέσει μια ακόμη πηγή φυσικού αερίου που θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ηSefe υπέγραψε συμφωνία παράδοσης φυσικού αερίου με τηνEquinor, μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου για τον ενεργειακό γίγαντα της Νορβηγίας, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ.