Η QatarEnergy διακόπτει τις μεταφορές LNG στην Ερυθρά Θάλασσα

Η QatarEnergy διακόπτει τις μεταφορές LNG στην Ερυθρά Θάλασσα
Τρίτη, 16/01/2024 - 11:13

Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη σηματοδοτούν μια σημαντική όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη αυξημένες εντάσεις λόγω του τρίμηνου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, γεγονός που υποδηλώνει μια κίνηση προς μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Οι ναυτιλιακές διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο, αφού μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως ηMaersk και άλλες, παρέπεμψαν τα πλοία στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μετά από μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων από τους αντάρτες Χούθι. Οι επιθέσεις και οι επακόλουθες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι αυτές που ανάγκασαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους την περασμένη εβδομάδα να εξαπολύσουν βομβαρδισμούς εναντίον στόχων των Χούθι.

Με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα να συμβουλεύει τα εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την περιοχή, άλλος ένας κορυφαίος φορτωτής εγκατέλειψε την κρίσιμη υδάτινη οδό: Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ηQatarEnergy, σύμφωνα με τοReuters.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων τηςLSEG έδειξαν ότι τα πλοίαAl Ghariya,Al Huwaila καιAl Nuaman του Κατάρ είχαν φορτώσειLNG στοRas Laffan και κατευθύνονταν προς τη διώρυγα του Σουέζ πριν σταματήσουν στο Ομάν στις 14 Ιανουαρίου. Το πλοίοAl Rekayyat, το οποίο επέστρεφε στο Κατάρ, σταμάτησε στη διαδρομή του στις 13 Ιανουαρίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Είναι μια παύση για να λάβουμε συμβουλές ασφαλείας, αν το πέρασμα (μέσω) της Ερυθράς Θάλασσας παραμείνει μη ασφαλές θα πάμε μέσω του Ακρωτηρίου», δήλωσε η πηγή στοReuters τη Δευτέρα σχετικά με τοQatarEnergy.

Το Κατάρ είναι σημαντικός προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τις ΗΠΑ και οι διακοπές στις μεταφορές, ή τουλάχιστον οι καθυστερήσεις, λόγω των προσπαθειών επαναδρομολόγησης γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας ενδέχεται να απειλήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Τα καλά νέα προς το παρόν είναι ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι περίπου 79,74%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο δεκαετίας, λόγω της θερμής έναρξης του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, εάν ο ψυχρός καιρός επιμείνει θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αναφοράς του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβοTTF διολίσθησαν έως και 8,5% τη Δευτέρα κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά εξασθενούν.

Πιθανές καθυστερήσεις ή διακοπές των μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ δεν απασχολούν τους Ευρωπαίους εμπόρους προς το παρόν.