Πετρέλαιο: Κίνδυνοι από τη Λιβύη μετά από την καταιγίδα Daniel

Πετρέλαιο: Κίνδυνοι από τη Λιβύη μετά από την καταιγίδα Daniel
Σάββατο, 23/09/2023 - 07:40

Μετά τις αποτυχημένες προεδρικές εκλογές του 2021, φάνηκε επιτέλους ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης θα έμπαινε ξανά σε τροχιά.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη αγωνίζεται να επαναφέρει την πετρελαϊκή της βιομηχανία σε τροχιά την τελευταία δεκαετία, μετά την Αραβική Άνοιξη και την επακόλουθη πολιτική αστάθεια.

Μετά τις αποτυχημένες προεδρικές εκλογές του 2021, φάνηκε επιτέλους ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης θα έμπαινε ξανά σε τροχιά. Έρχονταν περισσότερες ξένες επενδύσεις και αρκετές ανακαλύψεις έδειχναν πολλά υποσχόμενες για τα πετρελαϊκά πεδία της χώρας. Ωστόσο, μια πρόσφατη καταστροφική καταιγίδα βύθισε τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι τα ενεργειακά της έσοδα και η διεθνής υποστήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψή της.

Η καταιγίδα Daniel, η οποία έπληξε τη Λιβύη στις 10 Σεπτεμβρίου, έχει αφήσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν οι πληγέντες από την καταιγίδα. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταιγίδα και εξακολουθούν να αγνοούνται πάνω από 9.000 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας της καταιγίδας. Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη φόρτο εργασίας και πασχίζουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών.

Η Ρούλα Αμπουμπάκερ, εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «οι ανθρωπιστικοί εταίροι αναζητούν 71,4 εκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθούν στις πιο επείγουσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων που αποτελούν στόχο από τους 884.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη, κατά τους επόμενους τρεις μήνες». Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις της καταιγίδας είναι ακόμη αβέβαιες. Το άμεσο επίκεντρο είναι οι αποστολές έρευνας και διάσωσης, ενώ θα ακολουθήσει η παροχή τροφίμων, νερού και ιατρικής υποστήριξης.

Ο τυφώνας ήταν ασυνήθιστος για την περιοχή της Μεσογείου, καταστρέφοντας φράγματα στις ανατολικές λιμενικές πόλεις της Λιβύης, Ντέρνα, Σούσα, Βεγγάζη και Αλμπαϊντα, και προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας. Η καταιγίδα επηρέασε επίσης την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, καθώς και άλλα μέρη της Βόρειας Αφρικής.

Για να γίνει η κατάσταση πιο περίπλοκη, η Λιβύη παραμένει σε κατάσταση πολιτικού αδιεξόδου, με τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα να κυβερνά ως διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός στη Βεγγάζη στα δυτικά και μια αντίπαλη κυβέρνηση, γνωστή ως Κυβέρνηση Εθνικής Σταθερότητας, να διεκδικεί την εξουσία στα ανατολικά της χώρας. Αν και οι δύο δυνάμεις φαίνεται να συνεργάζονται στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης απειλήθηκε και πάλι

Εκτός από τις βαθύτερες οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης απειλήθηκε και πάλι. Η Λιβύη κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, με 48 δισεκατομμύρια βαρέλια, που αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών αποθεμάτων της ηπείρου. Αυτό αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Μετά από αρκετά χρόνια αστάθειας, η βιομηχανία έχει αρχίσει να ανακάμπτει χάρη σε μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις κατά το τελευταίο έτος. Το αρχικό κλείσιμο τερματικών σταθμών λόγω της καταιγίδας δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την παραγωγή αργού της Λιβύης, αλλά η Λιβύη θα χρειαστεί πιθανότατα οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ για να ανακάμψει.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την καταιγίδα, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 2%, σε πάνω από 92 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά ενέργειας προετοιμάστηκε για διαταραχές στον εφοδιασμό. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, η Λιβύη κατόρθωσε να διατηρήσει την παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως κατά τη διάρκεια της καταστροφής, γεγονός που υποδηλώνει ότι παρά την κρίση η παραγωγή πετρελαίου της χώρας μπορεί να συνεχιστεί ανεπηρέαστη.

Η Λιβύη έχει εργαστεί σκληρά για να επαναφέρει την πετρελαϊκή της βιομηχανία σε τροχιά το τελευταίο έτος. Τον Φεβρουάριο, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) ανακοίνωσε το στρατηγικό της σχέδιο με στόχο την αναζωογόνηση της λιβυκής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, εγκαινίασε ένα Γραφείο Στρατηγικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία μηχανικών Kellogg Brown & Root, για να επιβλέπει την εφαρμογή του. Η NOC ελπίζει ότι θα βελτιώσει τη διαφάνεια και τον συντονισμό σε ολόκληρο τον τομέα, καθώς και ότι θα προσελκύσει υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων.

Η NOC ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν γύρο αδειοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2024. Αυτός θα είναι ο πρώτος μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες και υποστηρίζει τον εθνικό στόχο της παραγωγής πετρελαίου άνω των 2 εκατομμυρίων bpd εντός των επόμενων τριών ετών. Η εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου Zallaf Libya Oil and Gas ανέθεσε επίσης σύμβαση στην Honeywell Universal Oil Products για την κατασκευή του νότιου διυλιστηρίου, το κόστος του οποίου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, η NOC και η ρωσική Tatneft έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στη λεκάνη Ghadames στη χερσαία Λιβύη, με εκτιμώμενο δυναμικό παραγωγής 1.870 bpd.

Η Λιβύη βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα χρειαστεί τεράστιο ποσό χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επί του παρόντος συνεχίζει την αποστολή έρευνας και διάσωσης χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί και χρειάζονται τρόφιμα, στέγη και ιατρική περίθαλψη. Αυτό πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της, εκτός εάν το ΔΝΤ παρέμβει για να ελαφρύνει το βάρος του κράτους. Ωστόσο, η Λιβύη έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να διατηρήσει τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες θα αποφέρουν ζωτικής σημασίας έσοδα για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας.