Η πρώτη χώρα που κάνει πίσω στην ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η πρώτη χώρα που κάνει πίσω στην ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Δευτέρα, 25/09/2023 - 06:41

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ καθυστέρησε την απαγόρευση των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων κατά πέντε χρόνια και απέσυρε πολιτικές που θα ανάγκαζαν τους ιδιοκτήτες σπιτιών να κάνουν ακριβές αναβαθμίσεις ενεργειακής απόδοσης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια νέα προσέγγιση για την επίτευξη του στόχου του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου για το 2050, αμβλύνοντας ορισμένες από τις βασικές πολιτικές, καθώς η κρίση του κόστους ζωής είναι η χειρότερη της τελευταίας γενιάς και οι γενικές εκλογές πλησιάζουν το επόμενο έτος.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ καθυστέρησε την απαγόρευση των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων κατά πέντε χρόνια και απέσυρε πολιτικές που θα ανάγκαζαν τους ιδιοκτήτες σπιτιών να κάνουν ακριβές αναβαθμίσεις ενεργειακής απόδοσης.

Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 παραμένει άθικτος, αλλά όχι με «απαράδεκτο κόστος» για τις οικογένειες, δήλωσε ο Σουνάκ σε ομιλία του στην Ντάουνινγκ Στριτ την Τετάρτη.

Ενώ ο στόχος του 2050 για καθαρές μηδενικές εκπομπές παραμένει, ορισμένοι ενδιάμεσοι στόχοι και ορισμένες πολιτικές είτε καθυστερούν είτε καταργούνται, καθώς οι κάτοικοι (και οι ψηφοφόροι) του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια κρίση κόστους ζωής με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα του Σούνακ υπολείπεται των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αλλάξει τη συζήτηση για το πώς θα επιτευχθεί το καθαρό μηδέν από τα δύο άκρα τώρα σε μια πιο ρεαλιστική συζήτηση.

«Αυτή η συζήτηση χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια, όχι περισσότερο συναίσθημα», δήλωσε.

«Θα έχουμε τώρα μια πιο ρεαλιστική, αναλογική και ρεαλιστική προσέγγιση που θα ελαφρύνει τα βάρη των οικογενειών», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μία από τις πιο συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής είναι η καθυστέρηση της απαγόρευσης της πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων -από το 2030 στο 2035.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τις χρηματικές επιχορηγήσεις για την αντικατάσταση λεβήτων φυσικού αερίου στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης λεβήτων κατά 50% σε 9.210 δολάρια (7.500 λίρες), αλλά «δεν θα αναγκάσουμε ποτέ κανέναν να ξηλώσει τον υπάρχοντα λέβητα και να τον αντικαταστήσει με αντλία θερμότητας», δήλωσε ο Σουνάκ.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν θα αναγκάσει κανέναν ιδιοκτήτη σπιτιού να κάνει ακριβές αναβαθμίσεις για να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών του.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του «δεν θα απαγορεύσει νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, κάτι που απλώς θα μας άφηνε εξαρτημένους από την ακριβή, εισαγόμενη ενέργεια από ξένους δικτάτορες όπως ο Πούτιν».

Οι ενώσεις της ενεργειακής βιομηχανίας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η αλλαγή πολιτικής θα βλάψει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν συνολικά μικτή αντίδραση, με ορισμένους να χαιρετίζουν την καθυστέρηση της απαγόρευσης της βενζίνης και του ντίζελ μέχρι το 2035 και άλλους να επικρίνουν την κυβέρνηση για την έλλειψη συνέπειας.

Η Ford UK, για παράδειγμα, δήλωσε ότι «ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 αποτελεί ζωτικό καταλύτη για την επιτάχυνση της Ford προς ένα καθαρότερο μέλλον».

«Η επιχείρησή μας χρειάζεται τρία πράγματα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου: φιλοδοξία, δέσμευση και συνέπεια. Μια χαλάρωση του 2030 θα υπονομεύσει και τα τρία», δήλωσε η Λίζα Μπράνκιν, πρόεδρος της Ford UK.

Η Stellantis δήλωσε ότι «η σαφήνεια και η λογική πρόβλεψη είναι σημαντικές», ενώ ο Όμιλος Volkswagen UK σημείωσε ότι «ανεξάρτητα από τις προσαρμογές πολιτικής που ανακοινώθηκαν σήμερα, χρειαζόμαστε επειγόντως ένα σαφές και αξιόπιστο ρυθμιστικό πλαίσιο που να δημιουργεί βεβαιότητα στην αγορά και εμπιστοσύνη στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων δεσμευτικών στόχων για την ανάπτυξη υποδομών και κινήτρων για τη διασφάλιση της κατεύθυνσης του ταξιδιού».

Ο Σάιμον Γουίλιαμς, επικεφαλής πολιτικής της βρετανικής οργάνωσης αυτοκινήτου RAC, χαρακτήρισε την καθυστέρηση της απαγόρευσης ως «απογοητευτική» και δήλωσε ότι «η αναβολή της απαγόρευσης από το 2030 στο 2035 ενέχει τον κίνδυνο να επιβραδύνει τόσο τη δυναμική που έχει αναπτύξει η αυτοκινητοβιομηχανία για τη μετάβαση σε ηλεκτρικά συστήματα κίνησης όσο και τελικά την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων».

Η Έμα Πίντσμπεκ, διευθύνουσα σύμβουλος του εμπορικού συνδέσμου για την ενεργειακή βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, Energy UK, σχολίασε τη μετατόπιση των πολιτικών καθαρού μηδενικού φορτίου,

«Είναι περίεργο να επικαλούμαστε την παγκόσμια πρωτοποριακή μας πρόοδο στη μείωση των εκπομπών και στην ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη συνέχεια να αποφασίζουμε ότι αυτός είναι ένας λόγος για να επιβραδύνουμε και να κινδυνεύουμε να παραδώσουμε αυτή τη θέση και αυτές τις ευκαιρίες σε άλλες χώρες».

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το κόστος για τα νοικοκυριά, αλλά δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά ότι αυτό που έπληξε τους ανθρώπους στην τσέπη σκληρά τους τελευταίους 18 μήνες - μέσω των λογαριασμών ενέργειας που σημείωσαν ρεκόρ, με τις επακόλουθες επιπτώσεις στον πληθωρισμό και το κόστος ζωής - ήταν το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Επιβραδύνοντας τις προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησής μας, αφήνουμε την οικονομία μας και τους ανθρώπους μας στο έλεος των ευμετάβλητων ακριβών ορυκτών καυσίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Πίντσμπεκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης RenewableUK, Νταν ΜακΓκρέιλ, δήλωσε ότι,
«οι σημερινές ανακοινώσεις θα πλήξουν αναμφίβολα την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς πολλοί ηγέτες της πράσινης τεχνολογίας είναι πλέον νευρικοί για την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές για το καθαρό μηδέν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να περιγράψει σαφή μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς στη φθινοπωρινή δήλωση, όχι μόνο για να διασφαλίσει ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα για επενδύσεις σε μια εποχή που ο παγκόσμιος αγώνας για την κατασκευή νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν ήταν ποτέ πιο έντονος», σημείωσε ο ΜακΓκρέιλ.