Δρομολόγηση δημιουργίας του πρώτου εργοστασίου παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στο Μαρόκο

Δρομολόγηση δημιουργίας του πρώτου εργοστασίου παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στο Μαρόκο
Τρίτη, 20/06/2023 - 08:28

Οι εν λόγω επενδύσεις βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τον εθνικό στόχο του Μαρόκου για επίτευξη βαθμού τοπικής ολοκλήρωσης 80% για τον εξωστρεφή κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι, με παραγωγική ικανότητα 700.000 αυτοκινήτων ετησίως, η χώρα παραμένει ο κορυφαίος παραγωγός αυτοκινήτων στην Αφρική, θέση την οποία επιδιώκει να ενισχύσει έτι περαιτέρω.

Ο σινο-ευρωπαϊκός Όμιλος «GOTION High-Tech», ηγέτης στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και των μπαταριών (ετήσιος κύκλος εργασιών 3,2 δισ. δολάρια το 2022), του οποίου βασικός μέτοχος είναι η «Volkswagen Group China», δρομολογεί επένδυση ύψους 65 δισ. DH (περίπου 6 δισ. ευρώ) για τη δημιουργία του πρώτου βιομηχανικού οικοσυστήματος παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, στο Μαρόκο (και την Αφρική).

Αυτό γνωστοποιήθηκε από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας στο Ραμπάτ ενώ η εν λόγω επένδυση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Rabat-Salé-Kénitra και αναμένεται να δημιουργήσει 25.000 νέες θέσεις εργασίας, υπολογίζεται ότι θα επιτρέψει την παραγωγή μπαταριών, συνολικής δυνητικής χωρητικότητας έως και 100 GWh/έτος.

Για τον καθορισμό του περιγράμματος της επένδυσης και του συναφούς οικοσυστήματος υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου και του μαροκινού κράτους, παρουσία του Μαροκινού Πρωθυπουργού, κ. Aziz Akhannouch.

Η εν λόγω επένδυση ενισχύει έτι περαιτέρω την παρουσία κινεζικών εταιριών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μαρόκου. Συναφώς, υπενθυμίζεται πρόσφατη επένδυση του κινεζικού κατασκευαστή ελαστικών «Qingdao Sentury Tire», ύψους περίπου 285 εκ. ευρώ, στην Ταγγέρη.

Οι εν λόγω επενδύσεις, όπως σημειώνεται, βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τον εθνικό στόχο του Μαρόκου για επίτευξη βαθμού τοπικής ολοκλήρωσης 80% για τον εξωστρεφή κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας (επί του παρόντος 65%), λαμβάνοντας υπόψη ότι, με παραγωγική ικανότητα 700.000 αυτοκινήτων ετησίως, η χώρα παραμένει ο κορυφαίος παραγωγός αυτοκινήτων στην Αφρική, θέση την οποία επιδιώκει να ενισχύσει έτι περαιτέρω.