Τα έγγραφα του Πενταγώνου δείχνουν ότι Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ αντάλλαξαν απειλές για το πετρέλαιο

Τα έγγραφα του Πενταγώνου δείχνουν ότι Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ αντάλλαξαν απειλές για το πετρέλαιο
Δευτέρα, 12/06/2023 - 06:37

Οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν και του μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ήταν κακές ακόμα και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου.

Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν πρόσφατα έδειξαν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απειλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες με οικονομική καταστροφή λόγω των αποφάσεων για την παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με την Washington Post.

Οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν και του μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ήταν κακές ακόμα και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπάιντεν, με τον τελευταίο να απειλεί να καταστήσει τον μπιν Σαλμάν παρία.

Αλλά πρόσφατα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε μια νέα περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις των δυο χωρών.

Μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου μαζί με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, ο πρόεδρος Μπάιντεν -που πάλευε με τον πληθωρισμό στο εσωτερικό της χώρας του και φοβόταν ότι οι περικοπές της παραγωγής θα επιδείνωναν την κατάσταση- είχε «απειλήσει» τον ΟΠΕΚ+ ότι θα υπάρξουν «συνέπειες».

«Είμαι στη διαδικασία, όταν η Βουλή και η Γερουσία το επιστρέψουν, θα πρέπει να - θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για ό,τι έκαναν με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον Τζέικ Τάπερ του CNN τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε απάντηση στην απειλή του Προέδρου Μπάιντεν, τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Σαλμάν απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες με «σημαντικές οικονομικές συνέπειες».

Ο Μπιν Σαλμάν είπε ότι «δεν θα συναλλάσσεται πλέον με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», σύμφωνα με το έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν «σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την Ουάσινγκτον».

Δεν είναι σαφές αν τα σχόλια αυτά έγιναν απευθείας σε αξιωματούχο των ΗΠΑ ή αν επρόκειτο απλώς για υποκλαπείσα συνομιλία.

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε και πάλι σε μείωση της παραγωγής μόλις την περασμένη εβδομάδα -αυτή τη φορά προθυμοποιήθηκε να μειώσει επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τους ήδη μειωμένους στόχους παραγωγής της.

Η κίνηση αυτή κανονικά θα προκαλούσε την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να έχει ήδη μια κόντρα με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον ρόλο που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι διαδραμάτισε στη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου δεν κατάφεραν να ανέβουν και να παραμείνουν έτσι μετά την περικοπή, μειώνοντας την πιθανότητα οποιασδήποτε ουσιαστικής αντίδρασης των ΗΠΑ.