Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία: Σε δεύτερο γύρο πρόεδρος - Στο 49,34% ο Ερντογάν, στο 45,00% ο Κιλιτσντάρογλου

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία: Σε δεύτερο γύρο πρόεδρος - Στο 49,34% ο Ερντογάν, στο 45,00% ο Κιλιτσντάρογλου
Δευτέρα, 15/05/2023 - 06:13

Κάτω του 50% των ψήφων συγκεντρώνει ο Ερντογάν με καταμετρημένο το 98%. H προεδρία θα κριθεί στον β' γύρο.

Στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαϊου θα βγάλει πρόεδρο η Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,34% με καταμετρημένο το 98,22% των ψήφων, στον Α΄γύρο των εκλογών για την εκλογή προέδρου στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 45,00% των ψήφων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη προέδρου της Τουρκίας. Το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν έπεσε κάτω από το 50% και πλέον Πρόεδρος θα αναδειχθεί από τις εκλογές στις 28 Μαΐου.

Η εκλογική αναμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τα αποτελέσματα να αμφισβητούνται ευθέως από το CHP. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, τα αποτελέσματα έδιναν προβάδισμα του Ερντογάν, με το CHP, ωστόσο, να προχωρά σε δικές του ανακοινώσεις, με τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς να αναλαμβάνουν ρόλο εκπροσώπου. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες του CHP για αδιαφανή αποτελέσματα που δίνει στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σε ρυθμιστή του β’ γύρου των εκλογών στην Τουρκία έχει μετατραπεί ο Σινάν Ογάν, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 5%.

Ο Σινάν Ογάν κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το αν θα στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο: Θα εξετάσω τις επιλογές.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Όσοι μας επιτέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Ιντσέ από τις εκλογές με διάφορες πιέσεις, μας κατηγόρησαν άδικα και προσπάθησαν να μας λιντσάρουν, πρέπει να πάρουν πολλά μαθήματα από αυτή την πολιτική εικόνα. Κάθε αποτέλεσμα θα είναι καλό για το έθνος μας!», έγραψε στο Twitter.