Η Ουκρανία τιμά την 37η επέτειο από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Η Ουκρανία τιμά την 37η επέτειο από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ
Τετάρτη, 26/04/2023 - 15:06

Η Ουκρανία τιμά σήμερα την 37η επέτειο της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, αποκηρύσσοντας τον πυρηνικό «εκβιασμό» της Ρωσίας, που πρόσκαιρα εισέβαλε τον περασμένο χρόνο στις εγκαταστάσεις αυτές ενώ συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό της έναν άλλον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό, αυτόν της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

«Πέρασαν 37 χρόνια, η καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ άφησε βαθύ σημάδι σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Την περασμένη χρονιά, η (ρωσική) κατοχή όχι μόνο εισέβαλε σε αυτό τον πυρηνικό σταθμό, αλλά εξέθεσε και ολόκληρο τον κόσμο στον κίνδυνο» ενός νέου περιστατικού, πρόσθεσε ο ίδιος. «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία σε ένα τρομοκρατικό κράτος να χρησιμοποιεί ατομικές εγκαταστάσεις για να εκβιάζει την Ουκρανία και τον κόσμο», είπε.

Αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου, εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986, όταν η Ουκρανία ανήκε ακόμα στην ΕΣΣΔ. Το πυρηνικό δυστύχημα, που θεωρείται το χειρότερο στην Ιστορία, μόλυνε τεράστιες περιοχές κυρίως στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Οι συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος έγιναν επίσης αισθητές σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης.

Η πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, στρατεύματα της Μόσχας εισήλθαν από τη Λευκορωσία στην ζώνη αποκλεισμού υψηλής ραδιενέργειας γύρω από το Τσερνόμπιλ και κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του σταθμού, που είναι ανενεργός από το 2000. Έμειναν εκεί για ένα μήνα πριν αποχωρήσουν καταστρέφοντας, σύμφωνα με το Κίεβο, επιστημονικό υλικό.

Έκτοτε, «αποκαταστάθηκε η λειτουργία των επιστημονικών εταιριών και των εταιριών ασφάλειας στη ζώνη του Τσερνόμπιλ», τόνισε ο Ζελένσκι.

Το Κίεβο, που δεν αποκλείει νέα ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία, έχει ενισχύσει τις θέσεις άμυνάς του κατά μήκος των βόρειων συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της ζώνης αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.

Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να έχει υπό την κατοχή του τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ένα τεράστιο συγκρότημα, που παρήγε κάποτε το 20% της ουκρανικής ηλεκτρικής ενέργειας, πριν η Ρωσία να το οικειοποιηθεί επισήμως τον περασμένο Οκτώβριο με διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτός ο πυρηνικός σταθμός συνέχισε να λειτουργεί τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, παρά τις περιόδους βομβαρδισμών, πριν ανασταλεί η λειτουργία του τον Σεπτέμβριο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στη μονάδα, με τα πλήγματα αυτά να αναβιώνουν το ενδεχόμενο ενός «νέου Τσερνόμπιλ».