ΗΠΑ: Πυρηνικό Εργοστάσιο Έθεσε Υπό Έλεγχο Διαρροή Μολυσμένου Νερού που Εντοπίστηκε τον Νοέμβριο

ΗΠΑ: Πυρηνικό Εργοστάσιο Έθεσε Υπό Έλεγχο Διαρροή Μολυσμένου Νερού που Εντοπίστηκε τον Νοέμβριο
Παρασκευή, 17/03/2023 - 10:17

Δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία του τοπικού πληθυσμού ή του περιβάλλοντος», διαβεβαίωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας Xcel Energy περιορίστηκε η διαρροή μολυσμένου νερού με τρίτιο, ωτο οποίο είναι ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε εργοστάσιό της στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος» για τους κατοίκους ή το περιβάλλον, αφού η διαρροή περιορίστηκε «στην εγκατάσταση» στο Μοντιτσέλο, κοντά στη Μινεάπολη, στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της, χωρίς να υπάρξει μόλυνση «εκτός του εργοστασίου, ούτε στο πόσιμο νερό της περιοχής», τόνισε η Xcel Energy σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η διαρροή εντοπίστηκε την 22η Νοεμβρίου, όπως αναφέρει η Xcel Energy και ειδοποιήθηκε αμέσως η εθνική επιτροπή εποπτείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας (Nuclear Regulatory Commission, NRC), καθώς και οι αρχές της πολιτείας όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Οι τοπικές αρχές «επιβλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Xcel Energy να απορρυπανθεί» το νερό που διέρρευσε από το εργοστάσιό της, ανέφερε από την πλευρά της η Υπηρεσία Ελέγχου της Ρύπανσης στη Μινεσότα (MPCA) σε δική της ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η διαρροή σταμάτησε και δεν έφθασε στον ποταμό Μισισιπή, ούτε μόλυνε πηγές πόσιμου νερού».

Στέλεχος της Xcel Energy, δήλωσε πως η εταιρεία συνεχίζει να «συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται νερό που μπορεί να μολύνθηκε, ενώ παρακολουθεί συστηματικά τις κοντινές υπόγειες πηγές νερού. Για την ώρα έχει ανακτήσει περί το 25% του τριτίου που διέρρευσε, ενώ η διαρροή εξακριβώθηκε πως εντοπιζόταν σε «σωλήνωση ανάμεσα σε δυο κτίρια», διευκρίνισε».