Τζουζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ επιδιώκει ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με την Αλγερία στο πεδίο της ενέργειας

Τζουζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ επιδιώκει ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με την Αλγερία στο πεδίο της ενέργειας
Τρίτη, 14/03/2023 - 11:13

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε χθες από το Αλγέρι ότι η ΕΕ επιθυμεί να ενισχυθεί η εταιρική της σχέση με την Αλγερία στο ενεργειακό πεδίο και η διμερής συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια.

Ο κ. Μπορέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν, υπογράμμισε ότι περίπου «το 90% των εξαγωγών αλγερινού αερίου έχει προορισμό την Ευρώπη, και γνωρίζουμε πως μπορούμε να βασιζόμαστε στην Αλγερία, που είναι αξιόπιστος εταίρος και υπήρξε τέτοιος σε δύσκολες στιγμές». Η ΕΕ, επεσήμανε, θέλει να αναπτυχθεί η εταιρική σχέση με το βλέμμα «προς το μέλλον», με προτεραιότητα «στις ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλγερία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Αφρική, ενώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, στράφηκαν στο Αλγέρι, στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ κάλεσε την Αλγερία να «συμμετάσχει στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για να σταματήσει αυτός ο αδικαιολόγητος πόλεμος και να αμβλυνθεί ο οικονομικός και ο ανθρώπινος αντίκτυπός του στον κόσμο ολόκληρο».

Το Αλγέρι διατηρεί εδώ και δεκαετίες εξαιρετικά στενή σχέση με τη Μόσχα και ο Αλγερινός πρόεδρος κ. Ταμπούν αναμένεται τον Μάιο να κάνει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Ωστόσο, ο ίδιος, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πως αποφασίστηκε να ανοίξει ξανά η πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο, που είχε κλείσει όταν άρχισε η ρωσική εισβολή.