Το πετρέλαιο πέφτει και πάλι καθώς οι έμποροι παραμένουν ανήσυχοι για τις αμερικανικές τράπεζες

Το πετρέλαιο πέφτει και πάλι καθώς οι έμποροι παραμένουν ανήσυχοι για τις αμερικανικές τράπεζες
Τρίτη, 14/03/2023 - 05:34

Οι αγορές πετρελαίου συνέχισαν να διαταράσσονται από την αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τις τιμές του πετρελαίου να χάνουν σχεδόν 3% λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Τη Δευτέρα στις 15:36 EST, το αργό τύπου Brent διαπραγματευόταν με πτώση 2,96% στα 80,33 δολάρια, με απώλειες 2,45 δολαρίων για την ημέρα. Το WTI διαπραγματευόταν με πτώση 2,99% στα 74,39 δολάρια, για απώλειες 2,29 δολαρίων την ημέρα.

Η SVB, ο δανειστής για τις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επιχειρηματικούς κεφαλαιούχους, απέτυχε δραματικά την Παρασκευή, με τις μετοχές να σημειώνουν πτώση 60% πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διακόψει τη διαπραγμάτευση. Οι επενδυτές είχαν τρομάξει την περασμένη Τετάρτη, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε μαζική αύξηση κεφαλαίου για να σταθεροποιήσει τον ισολογισμό της. Οι φόβοι των επενδυτών οδήγησαν σε πανικό και τρέξιμο στην τράπεζα.

Την Κυριακή, η Ουάσινγκτον δρομολόγησε έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης σε μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν τις ζημίες και όχι οι φορολογούμενοι.

Η χρεοκοπία της SVB και της Signature Bank, η οποία οδήγησε σε εξαγορά από τις αρχές την Παρασκευή, πυροδότησε φόβους ότι η μετάδοση, που αποδίδεται στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες τράπεζες.

Ταυτόχρονα, οι πτωχεύσεις -η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ- προκάλεσαν εικασίες ότι η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον, ως αποτέλεσμα.

Οι αμερικανικές μετοχές συνολικά έχουν βιώσει μια ασταθή διαπραγμάτευση, με πολλές κινήσεις στα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και αποφυγή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά ο αντίκτυπος της χρεοκοπίας της SVB έπιασε σαφώς τους εμπόρους απροετοίμαστους.

«Οι έμποροι ενέργειας δεν περίμεναν ότι η κατάρρευση του 16ου μεγαλύτερου δανειστή στην Αμερική θα πυροδοτούσε ένα μεγάλο κύμα αποφυγής κινδύνου που θα έστελνε το αργό τύπου Brent κάτω από το επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, σε σημείωμα που επικαλείται η Morningstar.

Μιλώντας στο Reuters τη Δευτέρα, ο αναλυτής της Price Futures Group, Φιλ Φλιν, δήλωσε ότι ήταν «κάπως περίεργο» να βλέπει κανείς τις τιμές του πετρελαίου να βυθίζονται «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Fed πιθανότατα θα δυσκολευτεί περισσότερο να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια και αυτό θα πρέπει να προκαλέσει αδυναμία στο δολάριο».