Φον ντερ Λάιεν: Δεν θέλουμε ενεργειακή εξάρτηση με Κίνα όπως είχαμε με τη Ρωσία

Φον ντερ Λάιεν: Δεν θέλουμε ενεργειακή εξάρτηση με Κίνα όπως είχαμε με τη Ρωσία
Unsplash
Τρίτη, 14/03/2023 - 16:45

Να αποφύγει τον κίνδυνο ενεργειακής εξάρτησης με την Κίνα, όπως συνέβη με τη Ρωσία θέλει η Κομισιόν, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Δεν θέλουμε εξάρτηση, όπως αυτή που είχαμε από τη Ρωσία όσον αφορά τις ορυκτές μορφές ενέργειας», εξήγησε η κυρία φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που οργανώθηκε χθες Δευτέρα στο Στρασβούργο από το «European Newsroom», στο οποίο συμμετέχουν διάφορα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν θέλουμε να είμαστε εξαρτημένοι όσον αφορά τις πρώτες ύλες, για παράδειγμα. Κατά συνέπεια, διαφοροποιούμε και ενισχύουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας με εταίρους που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες (με την ΕΕ)», συνέχισε η πρόεδρος της Κομισιόν, αμέσως μετά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ.

Στην επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο, συμφώνησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αρχίσει «αμέσως» διαπραγμάτευση για τη σύναψη «στοχευμένης συμφωνίας για τα μέταλλα στρατηγικής σημασίας» ως προς την ενεργειακή μετάβαση, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το Πεκίνο.