Αζερμπαϊτζάν: Δέσμευση για αύξηση παροχής ενέργειας προς την ΕΕ

Αζερμπαϊτζάν: Δέσμευση για αύξηση παροχής ενέργειας προς την ΕΕ
Παρασκευή, 10/03/2023 - 08:15

Το Αζερμπαϊτζάν θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε πάνω από 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023, δήλωσε εχθές ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο 10ο Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού «Ο κόσμος του σήμερα: Προκλήσεις και ελπίδες».

«Αυξάνουμε τις εξαγωγές του φυσικού αερίου μας. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 19 bcm το 2021. Οι όγκοι των εξαγωγών θα ανέλθουν στα 24 bcm το 2023 και τουλάχιστον το ήμισυ αυτής της ποσότητας θα παρέχεται στην Ευρώπη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αζέρος Πρόεδρος.

Το Αζερμπαϊτζάν θα εντείνει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, πρόσθεσε ακόμη.

Συζητείται επίσης η επέκταση της χωρητικότητας των αγωγών φυσικού αερίου, με τη χωρητικότητα του TANAP να αυξάνεται δυνητικά από 16 bcm σε 32 δις και του αγωγού TAP από 10 bcm σε 20 bcm, «που είναι απαραίτητο για την αύξηση των εξαγωγών», σημείωσε. Το Αζερμπαϊτζάν εξελίσσεται σε «σημαντικό προμηθευτή» ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά και οι προετοιμασίες για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το Αζερμπαϊτζάν αύξησε τις εξαγωγές του φυσικού αερίου στα 22,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, ενώ οι προμήθειες στην Ευρώπη ανήλθαν σε 11,4 bcm (+39%).

Σημειώνεται πως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι οι μέχρι στιγμής Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Πριν από περίπου δύο μήνες η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν είχαν υπογράψει συμφωνία που προβλέπει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλώδιο μήκους 1195 χιλιομέτρων. Ήταν ένας ακόμα κρίκος σε σειρά συμφωνιών απ’ όπου η ΕΕ προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια σε όλα τα επίπεδα. «Είναι επίσης σημαντικό να βασίσουμε το μέλλον μας σε καθαρές, προσιτές και ασφαλείς πηγές ενέργειας. Και αυτές είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είχε σημειώσει κατά την υπογραφή της συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν η Ούρσουλα φον νετρ Λάινερ.

Πάντως παρά τις στενότερες σχέσεις των δύο πλευρών στους κόλπους της ΕΕ δεν έχει σταματήσει η κριτική που υπάρχει για τα ανοίγματα των Βρυξελλών στο Μπακού, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης με την Αρμενία, που εξακολουθεί να παράγει ανησυχία για τη σταθερότητα της περιοχής.