Ρεκόρ επαναφόρτισης LNG για την Ισπανία

Ρεκόρ επαναφόρτισης LNG για την Ισπανία
Τρίτη, 14/02/2023 - 08:20

Μπορεί οι ισπανικές εισαγωγές LNG να μειώθηκαν κατά 10,3% τον Ιανουάριο, ωστόσο οι όγκοι επαναφόρτωσης υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τον διαχειριστή τερματικού σταθμού LNG της χώρας, Enagas.

Οι εισαγωγές LNG έφτασαν περίπου τις 23,3 TWh τον Ιανουάριο και αντιστοιχούσαν στο 68,1% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Τον Δεκέμβριο, οι εισαγωγές LNG έφθασαν περίπου τις 27,8 TWh.

Συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών αγωγών από την Αλγερία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ισπανία έφτασαν περίπου τις 34,2 TWh τον περασμένο μήνα, από περίπου 37,8 TWh τον Ιανουάριο πέρυσι, ανέφερε η Enagas στη μηνιαία έκθεσή της.

Η Enagas εκμεταλλεύεται ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και διαθέτει τέσσερα εργοστάσια εισαγωγής LNG στη Βαρκελώνη, την Ουέλβα, την Καρταχένα και τη Χιχόν.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ισπανία με περίπου 7,1 TWh ή περίπου το 20,7 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου και LNG τον Ιανουάριο. Οι προμήθειες LNG των ΗΠΑ σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με 13,1 TWh πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία.

Από την άλλη πλευρά, οι όγκοι LNG από τη Νιγηρία αυξήθηκαν περίπου 37 τοις εκατό στις 6,93 TWh τον περασμένο μήνα, ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 και έφτασαν τις 6,37 TWh περίπου.

Άλλες πηγές LNG τον Ιανουάριο περιλαμβάνουν το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, δείχνουν τα δεδομένα.

Οι έξι λειτουργικοί ισπανικοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης LNG εκφόρτωσαν 26 φορτία τον περασμένο μήνα, τα ίδια με τον Ιανουάριο πέρυσι, σύμφωνα με την Enagas.

Επιπλέον, η ζήτηση φυσικού αερίου τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 17,1% από έτος σε έτος σε 37,7 TWh. Η ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 50,5 τοις εκατό από έτος σε έτος σε 5,7 TWh τον περασμένο μήνα, ενώ η συμβατική ζήτηση μειώθηκε κατά 21,1 τοις εκατό στις 23,8 TWh, ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης τερματικού LNG.

Η Enagas εργάζεται για την εκτόξευση της εγκατάστασης LNG του El Musel στη Χιχόν με δυνατότητα εκφόρτωσης και φόρτωσης 100 αερομεταφορέων ετησίως. Κατέχει επίσης το 50 τοις εκατό του εργοστασίου επαναεριοποίησης της BBG στο Μπιλμπάο και το 72,5 τοις εκατό του εργοστασίου Sagunto, ενώ η Reganosa εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο Mugardos .