Επίσκεψη Σέφτσοβιτς στις ΗΠΑ για συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας

Επίσκεψη Σέφτσοβιτς στις ΗΠΑ για συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας
Unsplash
Δευτέρα, 13/02/2023 - 16:45

Αυτή την εβδομάδα, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, όπου θα συμμετάσχει σε μια σειρά συνεδριάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι επαφές με διεθνείς εταίρους εντάσσονται στις προσπάθειες της ΕΕ για τη διευκόλυνση της από κοινού αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που συμφωνήθηκε πέρυσι από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ.

Ο Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον κ. Amos Hochstein, Ειδικό Προεδρικό Συντονιστή για τις Παγκόσμιες Υποδομές, με τον κ. David Turk, Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας, και με τον κ. Brad Crabtree, Αναπληρωτή Γραμματέα της υπηρεσίας του Υπουργείου Ενέργειας για τα ορυκτά καύσιμα και τη διαχείριση του άνθρακα. Θα προεδρεύσει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη βιομηχανία, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών φυσικού αερίου και βασικών παραγωγών και εξαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ. Η συνάντηση θα προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία της ΕΕ με τους εταίρους μας από τις ΗΠΑ, με στόχο τη διασφάλιση αξιόπιστου και οικονομικά προσιτού εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τους Ευρωπαίους καταναλωτές ενόψει του επόμενου χειμώνα. Οι ΗΠΑ σήμερα αποτελούν τον μεγαλύτερο προμηθευτή ΥΦΑ της ΕΕ.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα συζητήσει επίσης τρόπους βελτίωσης της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας, των συσσωρευτών, των κρίσιμων πρώτων υλών και των δεξιοτήτων, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο βιομηχανίας. Θα συναντηθεί με την κ. Victoria Nuland, Υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων, με τον κ. Jonathan Finer, Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, και με τον κ. Chris Murphy, Γερουσιαστή του Κονέκτικατ στη Γερουσία των ΗΠΑ. Τις προσεχείς ημέρες, ο Αντιπρόεδρος θα συμμετάσχει επίσης σε δύο εκδηλώσεις, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε στο EbS. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ατλαντικό Συμβούλιο την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και θα εστιάσει στη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διεθνών Μελετών και Μελετών για θέματα Ασφάλειας την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και θα είναι αφιερωμένη στην ενεργειακή ασφάλεια.