Ολλανδία: Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη για το 2022

Ολλανδία: Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη για το 2022
Τρίτη, 31/01/2023 - 11:47

Η χώρα σημείωσε τεράστια αύξηση της ηλιακής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς από 1% το 2015 έφτασε στο 14% το 2022, όπως προκύπτει από την έκθεση European Electricity Review της δεξαμενής σκέψης EMBER για την ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των φωτοβολταϊκών παράχθηκε συνολικά το 7,3% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2022. Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση, κατακτώντας τον τίτλο του μεγαλύτερου παραγωγού, ενώ η Ολλανδία κατείχε το υψηλότερο ποσοστό στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την Ελλάδα και την Ουγγαρία και δύο ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την Ισπανία.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ολλανδία ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ηλιακής ενέργειας το 2022, παράγοντας το 14% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον ήλιο και ξεπερνώντας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (12%) την προηγούμενη ηγέτιδα Ισπανία, τυπικά μια πολύ πιο ηλιόλουστη χώρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα πέρυσι πρόσθεσε 1,8 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ισχύος σε στέγες, 38% περισσότερο από ό,τι το 2021 και οι διαχειριστές του ενεργειακού δικτύου είδαν ιστορική αύξηση του αριθμού των ηλιακών συλλεκτών στις στέγες των κατοικιών το 2022 σε ολόκληρη την Ολλανδία.

Ένα εκατομμύριο καταναλωτές συμμετέχουν πλέον σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς, ενισχύοντας περαιτέρω την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο.

Η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος του κλαδικού φορέα Solar Power Europe, δήλωσε: «Η ηλιακή ενέργεια εντείνεται ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη τη χρειάζεται περισσότερο. Αυτοί οι νέοι αριθμοί δείχνουν ότι η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι πραγματικά το θεμέλιο της ενεργειακής μετάβασης». «Το 2023, με τη σωστή υποστήριξη, η ηλιακή ενέργεια θα σπάσει κι άλλα ρεκόρ, θα μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση ορυκτής ενέργειας και θα μας φέρει ένα χρόνο πιο κοντά σε μια Ευρώπη 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ταχεία εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας στις στέγες έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη των οικιακών έργων από την Ολλανδία με την καθαρή μέτρηση.

Εν τω μεταξύ, η ηλιακή ενέργεια εμπορικής και κοινής ωφέλειας επιδοτείται μέσω ενός συστήματος διαγωνισμών, με 2,3 GW αυτών των έργων να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μόνο το 2022.

Παράλληλα, η Ολλανδία ανακοίνωσε την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για να βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τον στόχο της να έχει ένα 100% καθαρό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι ολλανδικές προσπάθειες για την ενίσχυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας έχουν ήδη συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Το μερίδιο του άνθρακα στην ολλανδική ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε από 36% το 2015 σε 13% το 2022.

«Για πρώτη φορά, η ηλιακή παραγωγή τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Ελλάδα ξεπέρασε την παραγωγή άνθρακα», σύμφωνα με την έκθεση.

Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από αιολικά και ηλιακά έργα βοήθησε επίσης να εκτοπιστεί το φυσικό αέριο, το οποίο σημείωσε πτώση 17%.