Βέλγιο: Κλείνει οριστικά τα μεσάνυχτα ο πυρηνικός αντιδραστήρας Tihange 2

Βέλγιο: Κλείνει οριστικά τα μεσάνυχτα ο πυρηνικός αντιδραστήρας Tihange 2
Τρίτη, 31/01/2023 - 10:57

Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, κλείνει οριστικά απόψε το βράδυ, ο πυρηνικός αντιδραστήρας Tihange 2, ο δεύτερος μεγαλύτερος από τους τρεις αντιδραστήρες Tihange

Αυτός είναι ο δεύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας που κλείνει στη χώρα, σύμφωνα με Σύμφωνα νόμο του 2003 για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών και παρά τις εκκλήσεις πολιτικών και πολιτών να σταματήσουν το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο συντηρητικός πολιτικός Μπαρτ ντε Βέβερ με ανάρτησή του χθες στο Twitter ανέφερε: «Μετά το κλείσιμο του Doel 3 τον Σεπτέμβριο, ο Tihange 2 θα κλείσει επίσης αύριο. Μαζί παρείχαν σχεδόν τόση ηλεκτρική ενέργεια όση ο ήλιος και ο άνεμος μαζί. Τραγικό. Η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων πυρηνικών εργοστασίων ανοικτά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Βέλγιο θα παραμείνουν σε λειτουργία πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Doel 1 και 2, οι οποίοι πρόκειται να κλείσουν το 2025. Οι Doel 4 και Tihange 3 – οι πιο πρόσφατοι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Βελγίου, οι οποίοι θα παραταθούν για 10 χρόνια από το 2026 για να συμβάλουν στην άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης και ο Tihange 1, που πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία του την 1η Οκτωβρίου του 2025.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του euractiv.gr, o Doel 3 έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα πολίτες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί να μηνύσουν το κράτος, τον διαχειριστή πυρηνικών σταθμών Engie και τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς Elia στο όνομα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού ενόψει της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πάντως, εάν δεν αποφασιστεί η παράτασή τους, ο Doel 1 θα είναι ο επόμενος αντιδραστήρας που θα κλείσει (15 Φεβρουαρίου 2025), ακολουθούμενος από τον Tihange 1 (1 Οκτωβρίου 2025) και τον Doel 2 (1 Δεκεμβρίου 2025).