Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στην Ιταλία

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στην Ιταλία
Δευτέρα, 09/01/2023 - 11:56

Τα καύσιμα αυξάνονται εξαιτίας της φορολογίας και της κερδοσκοπίας των λιανοπωλητών. Παρέμβαση της κυβέρνησης περιμένουν οι καταναλωτές.

Από την αρχή του 2023 τα καύσιμα έχουν υψηλότερη τιμή, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι δεν ανανέωσε την έκπτωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η βενζίνη έχει φτάσει να κοστίζει έως και 2,5 ευρώ και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, κατηγορώντας τους μεταπωλητές για κερδοσκοπία.

Η τιμή στην αντλία της βενζίνης, του ντίζελ και του υγραερίου είναι το άθροισμα τριών συνιστωσών: το καθαρό κόστος του καυσίμου, ο πάγιος ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ 22%. Από τον Ιανουάριο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα βαρύνει και πάλι σχεδόν 55% στο τελικό κόστος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ της βενζίνης και του ντίζελ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι μίλησε ανοιχτά για κερδοσκοπία στις τιμές της βενζίνης και πρόσθεσε, όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης: «Θα μιλήσουμε με την πρωθυπουργό, υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι είναι έξυπνος», είπε αναφερόμενος στους λιανοπωλητές.

Το ρεπορτάζ του euractiv.grαναφέρει ότι ο Αντόλφο Ούρσο, υπουργός Επιχειρήσεων και Made in Italy, ζήτησε συνεχή παρακολούθηση των τιμών και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τις ενώσεις καταναλωτών την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, Τζιλμπέρτο Πισέτο Φρατίν, έκανε λόγο για «κερδοσκοπία» για τιμές άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο και ανακοίνωσε κυβερνητική παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Ansa ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι έδωσε εντολή στις οικονομικές αρχές να παρακολουθούν την κατάσταση ώστε να αποτραπεί η κερδοσκοπία με τις τιμές των καυσίμων στους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, ώστε να εξακριβωθούν οι λόγοι της αύξησης των τιμών και οι υπεύθυνοι.

Η Figisc, ένα από τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τα πρατήρια καυσίμων στην Ιταλία, χαρακτήρισε τις κατηγορίες για διόγκωση των τιμών των καυσίμων «fake news», υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των τιμών αντιστοιχεί ακριβώς στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Assoutenti, Φούριο Τρούτσι, οι τιμές των καυσίμων στην Ιταλία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη λόγω της «ανώμαλης φορολογίας» που θέτει σε μειονεκτική θέση τους Ιταλούς αυτοκινητιστές.

«Αναρωτιόμαστε αν η πρωθυπουργός Μελόνι γνωρίζει αυτούς τους αριθμούς και αν σκοπεύει να παρέμβει για να αποφύγει μια νέα οικονομική έκτακτη ανάγκη που αναπόφευκτα θα έχει βαριές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Τρούτσι.