Μπάιντεν – Σουνάκ: συμφώνησαν υπερδιπλασιασμό προμηθειών LNG από ΗΠΑ προς Ην. Βασίλειο

Μπάιντεν – Σουνάκ: συμφώνησαν υπερδιπλασιασμό προμηθειών LNG από ΗΠΑ προς Ην. Βασίλειο
Πέμπτη, 08/12/2022 - 08:17

Τον υπερδιπλασιασμό της ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)που θα εξάγεται από τις ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Πρόκειται για μια συμφωνία που εντάσσεται στο αμερικανικό πλαίσιο περιορισμού των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επάνω στις πηγές ενέργειας που τροφοδοτούσαν χώρες της δύσης.

Επιπλέον στόχος της μεγάλης αύξησης προμηθειών LNG είναι και η μείωση των τιμών και κατ’ επέκταση των λογαριασμών που φτάνουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Βρετανία.

Σύμφωνα με τη νέα «Σύμπραξη Ενεργειακής Ασφάλειας και Προσιτότητας Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ», το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ «θα οδηγήσουν τις εργασίες για τη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών και την ενίσχυση της συνεργασίας για την ενεργειακή απόδοση, τις πυρηνικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε η κοινή δήλωση του Γουεστμινστερ και του Λευκού Οίκου.

Προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία συγκροτήθηκε μια κοινή ομάδα δράσης ανάμεσα στις δύο χώρες με επικεφαλής ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λευκού Οίκου.

Στην ανακοίνωση της συμφωνίας σημειώνεται πως «για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προκύπτουσας αύξησης του κόστους ζωής, ο η ομάδα δράσης θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η αγορά θα προσφέρει συνεχείς αυξήσεις στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε τερματικούς σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου από τις ΗΠΑ και θα συνεργαστεί σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να εξάγουν τουλάχιστον 9-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG τον επόμενο χρόνο μέσω τερματικών σταθμών του Ηνωμένου Βασιλείου, υπερδιπλασιάζοντας το επίπεδο εξαγωγής το 2021 και αξιοποιώντας την υποδομή εισαγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε η δήλωση.

Το ΗΒ εισάγει LNG μέσω του τερματικού σταθμού Grain LNG , του South Hook LNG και του Dragon LNG τερματικού .

Η χώρα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές LNG το 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως από τις ΗΠΑ.

«Αυτό θα είναι καλό τόσο για τους βρετανούς όσο και για τους ευρωπαίους εταίρους καθώς προσβλέπουμε να αναπληρώσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου το επόμενο έτος. Για την εκπλήρωση αυτού του κοινού στόχου, και οι δύο κυβερνήσεις θα εργαστούν για να εντοπίσουν και να επιλύσουν προληπτικά τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμα επισημαίνεται πως η συνεργασία θα οδηγήσει σε διεθνείς επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, από την υπεράκτια αιολική ενέργεια έως τη δέσμευση άνθρακα. Αυτό θα συμπληρώσει το έργο που κάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ μαζί με τους εταίρους της G7 για να υποστηρίξουν τη χρήση καθαρής και βιώσιμης ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.