Global Data: Η Γερμανία θα αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με LNG

Global Data: Η Γερμανία θα αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με LNG
Παρασκευή, 25/11/2022 - 08:23

Την εκτίμηση ότι η Γερμανία θα αντικαταστήσει την ενεργειακή εξάρτησή της από την Ρωσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κάνει η εταιρεία ανάλυσης Globa Data σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Πρόβλεψη Δυναμικότητας Βιομηχανίας LNG και CAPEX ανά περιοχή και χώρες, 2022-2026».

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθειών, δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, οδήγησε στη χώρα να γίνει ο υψηλότερος καταναλωτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η χώρα εξετάζει τώρα το LNG ως εναλλακτική λύση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας προηγουμένως βασιστεί σε αγωγούς φυσικού αερίου.

HΓερμανία πρόκειται να καταγράψει τις υψηλότερες προσθήκες δυναμικότητας επαναεριοποίησης LNG στην Ευρώπη μεταξύ 2022 και 2026, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 36% των συνολικών προσθηκών χωρητικότητας της περιοχής μέχρι το τέλος της περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της GlobalData.

Συγκεκριμένα, η Global Data ανέφερε ότι η Γερμανία αναμένεται να επιτύχει συνολική προσθήκη δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 2,1 trill cu ft έως το 2026.

Από αυτό, το 84% (1,8 τρις) αναμένεται να προέλθει από νεόδμητους τερματικούς σταθμούς, ενώ το υπόλοιπο 16% θα προέλθει από την επέκταση των υφιστάμενων τερματικών σταθμών.

Ο Himani Pant Pandey, Αναλυτής Πετρελαίου και Αερίου της Global Data, δήλωσε: «Η Γερμανία δεν διαθέτει επί του παρόντος ενεργά τερματικά επαναεριοποίησης. Τώρα εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη υπεράκτιων τερματικών σταθμών επαναεριοποίησης, καθώς μπορούν να κατασκευαστούν πιο γρήγορα και οικονομικά σε σύγκριση με τερματικούς σταθμούς ξηράς.

«Η χώρα πέρασε ακόμη και έναν νόμο για την επιτάχυνση LNG, ο οποίος στοχεύει στην επιτάχυνση των εγκρίσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη τερματικών επαναεριοποίησης», πρόσθεσε.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός Lubmin της Deutsche Gas, που θα βρίσκεται στη Βαλτική, θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός που θα συνεισφέρει σε αυτόν τον σκοπό.

Αυτός ο τερματικός σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023 με την αρχική του χωρητικότητα 159 bill cu ft, που θα αυξηθεί σε 477 bill έως το 2026.

Το Stade LNG Terminal, που θα λειτουργεί από το Hanseatic Energy Hub, θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων σταθμός, πιθανόν να προσθέσει χωρητικότητα 469 bill cu ft έως το 2026.

Με προβλεπόμενη χωρητικότητα 353 bill cu ft, ο τερματικός σταθμός Brunsbuettel LNG, ο οποίος θα λειτουργεί από τη Nederlandse Gasunie, είναι το τρίτο έργο στην κατηγορία προσθηκών χωρητικότητας και αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.