Φινλανδία: H κυβέρνηση ετοιμάζει νέο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Φινλανδία: H κυβέρνηση ετοιμάζει νέο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
Παρασκευή, 25/11/2022 - 08:18

Καθώς οι χώρες της Ευρώπης η μία μετά την άλλη καταθέτουν στα κοινοβούλιά τους τους προυπολογισμούς για το νέο έτος αποκαλύπτεται η ανυσηχία που επικρατεί στις κυβερνήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι κατά το 2023.

Στη Φινλανδία μόλις εχθές η υπουργός Οικονομικών Annika Saarikko αναφέρει στο twitter ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει φόρο για την αντιμετώπιση των υπερβολικών κερδών των ενεργειακών εταιρειών.

«Στόχος μας είναι να τεθεί σε ισχύ ένας προσωρινός πρόσθετος φόρος στα κέρδη της ηλεκτρικής ενέργειας στην αλλαγή του έτους» έγραψε στην ανάρτησή της η Saarikko.

Η υπουργός Οικονομικών έχει προετοιμάσει την αγορά στη Φιλανδία εδώ και κάποιες ημέρες με συνεντεύξεις που παραχωρεί σε τοπικά Μέσα σημειώνοντας πως ο πρόσθετος φόρος στα κέρδη ηλεκτρικής ενέργειας θα αρχίσει να εισπράττεται από τις αρχές του επόμενου έτους κιόλας.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το θέμα και η πρόταση για τον φόρο έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα σε παρεμβάσεις της ότι δεν αποτελεί στόχο του νέου φόρου που θα υποβληθεί το να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ενεργειακών εταιρειών και τη δυνατότητα επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επομένως, ο φόρος θα περιοριστεί στα προηγούμενα μεγάλα κέρδη.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε γίνει αντικείμενο διαφωνίας μέσα στη φιλανδική κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας που προέρχεται από την Αριστερά Λι Άντερσον υπενθύμισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών που προέρχεται από το κεντρώο κόμμα, ότι μόλις το περασμένο φθινόπωρο, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έκρινε δυνατή την εφαρμογή του φόρου κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής θητείας.

Η υπουργός Παιδείας έγραψε σχετικά στο twitter: «Όταν η Αριστερή Συμμαχία πίεζε ήδη γι' αυτό κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης του φθινοπώρου, το Υπουργείο Οικονομικών υποστήριζε ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει ξανά τέτοιο φόρο σε αυτή την κυβερνητική θητεία»

Ο υπουργός Δημοσιονομικών Υποθέσεων Mika Lintilä αναφέρθηκε επίσης σε νέο φόρο σε συνέντευξή του στα φιλανδικά ΜΜΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Lintilä, η κυβέρνηση έχει λίγα μέσα να παρέμβει στις τιμές των ενεργειακών εταιρειών, αλλά σε επίπεδο ΕΕ αποφασίστηκε ένα προσωρινό ανώτατο όριο κερδών, το οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στη Φινλανδία ως λεγόμενος «απροσδόκητος φόρος» επί των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά πώς θα κατανεμηθεί ο φόρος, αλλά τα έσοδα από αυτόν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Lintilä.

Κατά τη γνώμη του Lintilä, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψηλές και οι χαμηλότερες είναι εάν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποκομίσουν κέρδη.

«Πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην απληστία» κατέληξε ο Lintilä.