Έως τα τέλη Μαρτίου θα διαρκέσουν οι διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία

Έως τα τέλη Μαρτίου θα διαρκέσουν οι διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία
Τρίτη, 22/11/2022 - 10:06

Προειδοποίηση του επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ξεκίνησε η απομάκρυνση όσων κατοίκων της Χερσώνας το επιθυμούν προς άλλες περιοχές.

Περισσότερες από τις μισές είναι οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας που έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ταυτόχρονα με την πτώση της θερμοκρασία η οποία έχει αρχίσει να πέφτει κάτω από το μηδέν.

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας YASNO που παρέχει ενέργεια στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοί της αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τις ζημιές πριν το χειμώνα, γράφοντας στο facebook: «Θα ήθελα όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πολύ πιθανό οι Ουκρανοί να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου».

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι καθημερινές σε όλες τις επαρχίες της Ουκρανίας, με την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Ukrenergo.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν όσους κατοίκους της Χερσώνας, από την οποία αποχώρησαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, το επιθυμούν προς άλλες περιοχές με καλύτερες υποδομές, προσφέροντάς τους και δωρεάν καταλύματα. Η Χερσώνα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση, ενώ γίνεται στόχος βομβαρδισμών.

«Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση ασφαλείας στην πόλη και τα προβλήματα στις υποδομές, μπορείτε να μεταφερθείτε για τον χειμώνα προς πιο ασφαλείς επαρχίες της χώρας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ στο Telegram.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του κάλεσε χθες, Δευτέρα, τους Ουκρανούς να κάνουν οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να απλώνετε την κατανάλωση του ρεύματος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας», ενώ ο Κοβαλένκο προειδοποίησε τους πολίτες, λέγοντας: «Μαζέψτε ζεστά ρούχα, κουβέρτες, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να περάσετε μια μεγάλη διακοπή στην ηλεκτροδότηση».