Γερμανία: Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τον Μάρτιο, με αναδρομική ισχύ, εισηγείται η κυβέρνηση

Γερμανία: Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τον Μάρτιο, με αναδρομική ισχύ, εισηγείται η κυβέρνηση
Τρίτη, 22/11/2022 - 11:21

Σε εφαρμογή πρόκειται να τεθεί τον Μάρτιο, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, πλαφόν στην ανώτατη τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρο, το οποίο πρόκειται να έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατέθεσε νωρίτερα σήμερα σχέδιο νόμου 96 σελίδων για την συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ Der Spiegel.

Το κόστος του εγχειρήματος εκτιμάται στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ και προβλέπει ότι ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώνουν το 80% της κατανάλωσής τους σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα με 12 και 9,5 λεπτά/kWh αντίστοιχα. Οι βιομηχανικοί πελάτες θα πληρώνουν το 70% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και το 80% της κατανάλωσης θερμότητας με 7 και 7,7 λεπτά/kWh αντίστοιχα.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομίας, αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο και έπειτα να διαβιβαστεί στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος του έτους. Κατόπιν θα πρέπει να εφαρμοστεί από τους παρόχους ενέργειας.