Ο κύβος ερρίφθη στο Κατάρ: Στην αμερικανική ConocoPhillips το τελευταίο μερίδιο του NFS

Ο κύβος ερρίφθη στο Κατάρ: Στην αμερικανική ConocoPhillips το τελευταίο μερίδιο του NFS
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 31/10/2022 - 07:08

Συμπληρώθηκε εχθές στο Κατάρ το «καρέ» των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο έργο LNG Field South (NFS), η ανακοίνωση του οποίου είχε πάρει τη μορφή θρίλερ, καθώς οι συμμετέχουσες εταιρείας ανακοινώνοντας μία μία, σταδιακά.

Έτσι μετά τη Shel και την TotalEnergies, μαζί με την καταριανή κρατική QatarEnergy η οποία έχει τη μερίδα του λέοντος στο έργο, τελικά θα συμμετέχει η αμερικανική ConocoPhillips.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, Saad Sherida Al-Kaabi , υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με τον Ryan Lance , διευθύνοντα σύμβουλο της ConocoPhillips, στην Ντόχα την Κυριακή, όπως ανακοίνωσαν οι Καταριανοί.

Η ConocoPhillips θα λάβει 6,25% του έργου, από το 25% που διατίθεται για διεθνείς εταίρους.

Έτσι η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία είναι ο τρίτος και τελευταίος εταίρος που συμμετέχει στο έργο μετά τη Shell και την TotalEnergies , οι οποίες συμμετείχαν σε ποσοστό 9,375% στο έργο NFS.

Η QatarEnergy θα κατέχει το υπόλοιπο 75% στο έργο LNG.

Προηγουμένως, τόσο η Shell όσο και η TotalEnergies έλαβαν μερίδιο 6,25%, ενώ η ConocoPhillips εξασφάλισε μερίδιο 3,12% στο έργο επέκτασης North Field East (NFE), ύψους 28,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την πρώτη και μεγαλύτερη φάση της γιγάντιας επέκτασης LNG της QatarEnergy.

Μαζί, με το έργο NFE, το NFS αποτελεί το ευρύτερο έργο North Field Expansion για την αύξηση της παραγωγής LNG από το North Field, προσθέτοντας περίπου 48 mtpa στην εξαγωγική ικανότητα του Κατάρ και ανεβάζοντάς την σε 126 mtpa έως το 2027.

«Η QatarEnergy και οι εταίροι της συνεχίζουν να προμηθεύουν επιπλέον όγκους περίπου 65 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, από τα έργα επέκτασης του North Field, αλλά και το έργο Golden Pass LNG, στην παγκόσμια αγορά για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρότερη ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των πελατών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Al-Kaabi.