Το νότιο ημισφαίριο θα υποφέρει περισσότερο από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Το νότιο ημισφαίριο θα υποφέρει περισσότερο από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης
Δευτέρα, 31/10/2022 - 06:58

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), αντιμετωπίζουμε την «πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση».

Ενώ η Ευρώπη αποτελεί το επίκεντρο της σημερινής αστάθειας και της έλλειψης στις ενεργειακές αγορές, το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απομονωμένο. Το να συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στις τρέχουσες συνθήκες ως «ενεργειακή κρίση της Ευρώπης» δεν είναι μόνο κοντόφθαλμο, αλλά και δυνητικά επικίνδυνο για τις χώρες που θα χάσουν τα περισσότερα, εκ των οποίων σχεδόν καμία δεν βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ, τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι (όπως είναι αναμενόμενο) οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Ειδικότερα, οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική θα πληγούν εξαιρετικά σκληρά, καθώς οι τιμές των καυσίμων θα εκτοξευθούν στα ύψη έναντι των σχετικά αδύναμων νομισμάτων τους.

Πράγματι, τον Μάιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη αυτών των πετρελαιοεισαγωγικών χωρών, καθώς οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έρχονται να προστεθούν σε μια λίστα με προϋπάρχουσες δυσκολίες στον αναπτυσσόμενο και αναδυόμενο κόσμο.

«Οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων προστίθενται στις προκλήσεις που απορρέουν από τον αυξημένο πληθωρισμό και το χρέος, τη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, την άνιση πρόοδο στον εμβολιασμό και τις υποκείμενες αστάθειες και συγκρούσεις σε ορισμένες χώρες», ανέφερε η έκθεση.

Οι παγκόσμιες ενεργειακές αγορές βρίσκονταν ήδη σε ρευστότητα, καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονταν να ανακάμψουν και να φτάσουν σε ισορροπία μετά το πρώτο κύμα αποκλεισμού του Covid-19. Ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ πλήρως, πριν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν παράνομα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Στους μήνες που ακολούθησαν, η Δύση επέβαλε κυρώσεις στο Κρεμλίνο, το οποίο απάντησε με το ίδιο νόμισμα, διακόπτοντας τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream. Αυτή η πυρρίχιος τακτική προκάλεσε σοκ στις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αφήνοντας την ευρωπαϊκή ήπειρο με μια διαφαινόμενη ενεργειακή έλλειψη καθώς οδεύει προς έναν μακρύ, κρύο χειμώνα.

Τώρα, εξέχοντα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι «το τέλος της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης είναι ορατό» και ότι «η ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη "έχει σχεδόν τελειώσει"». Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς. Όσο η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει τον παράνομο πόλεμό της στην Ουκρανία, μπορούμε να περιμένουμε συνεχή αστάθεια της αγοράς και συνεχή έλλειψη εφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για την επιβολή σοκαριστικά απότομων περικοπών στην παραγωγή είναι βέβαιο ότι θα κλονίσει την παγκόσμια οικονομία όσο αυτή είναι πεσμένη (κερδίζοντας παράλληλα πολλά χρήματα για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες). Και ανεξάρτητα από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη, για τον υπόλοιπο κόσμο, η κρίση μόλις αρχίζει.

«Ο κόσμος μας δεν έχει ξαναζήσει ενεργειακή κρίση με τέτοιο βάθος και πολυπλοκότητα», προειδοποίησε ο Μπιρόλ. Πράγματι, η ενεργειακή κρίση δεν είναι απλώς μια ενεργειακή κρίση. Είναι επίσης μια διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Καθώς τα βιομηχανικά λιπάσματα είναι πετροχημικά προϊόντα, η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε μια κρίση λιπασμάτων που θα μειώσει τις παγκόσμιες αποδόσεις τροφίμων και θα επιδεινώσει την πείνα, ιδίως στις χώρες που ήδη εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια.

Παρόλο που δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πόνο στα νοικοκυριά που ήδη αγωνίζονται οικονομικά και θα ανακόψει περαιτέρω την ανάπτυξη και την εξέλιξη των φτωχότερων εθνών, υπάρχει μια φωτεινή πλευρά σε αυτή τη μαζική αναστάτωση της αγοράς. Η μαζική άνοδος των τιμών των ορυκτών καυσίμων και η αστάθεια στις παγκόσμιες αλυσίδες ενεργειακού εφοδιασμού διέκοψε τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες και δημιούργησε μια μαζική ώθηση προς την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας. Στην Ευρώπη, οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας κατέρριψαν ρεκόρ όλο το καλοκαίρι, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού περιλαμβάνει μαζικά μέτρα για το κλίμα, αν και θα έχει ελάχιστο έως καθόλου πραγματικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό.

Για πρώτη φορά, η πρόσφατη πρόβλεψη της ΔΟΕ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για κάθε ορυκτό καύσιμο είτε θα κορυφωθεί είτε θα εξομαλυνθεί στο εγγύς μέλλον. Καθώς το παράθυρο κλείνει για την ευκαιρία της ανθρωπότητας να μειώσει τις εκπομπές αρκετά ώστε να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ξαφνική επένδυση σε εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας την τελευταία στιγμή φέρνει κάποια παρηγοριά μπροστά σε μια κατά τα άλλα ζοφερή πρόγνωση.