Η Γερμανία συζητά την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων

Η Γερμανία συζητά την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων
Παρασκευή, 14/10/2022 - 12:00

Σύσκεψη για την παράταση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών, υπό το φόβο της διαρκούς μείωσης των ροών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των κομμάτων του γερμανικού συνασπισμού.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απόφαση του Κρεμλίνου να διακόψει τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της Γερμανίας στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – χωρίς να αποφεύγεται ούτε η πυρηνική ενέργεια, σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από την αντιπυρηνική της στάση.

Ο Όλαφ Σολτς (SPD) κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) σε τηλεφωνική διάσκεψη, με στόχο τη διευθέτηση ενός από τα σημαντικότερα επίμαχα σημεία του κυβερνητικού συνασπισμού, στην τρίτη μέχρι στιγμής ακρόασή τους για το θέμα.

Όπως αναφέρει το euractiv.gr oνόμος της Γερμανίας για την ατομική ενέργεια προέβλεπε αρχικά ότι οι πυρηνικοί σταθμοί (ΑΗΣ) Isar 2 που βρίσκονται στη Βαυαρία, το Neckarwestheim (Βάδη-Βυρτεμβέργη) και το Emsland (Κάτω Σαξονία) θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους. Παρόλα αυτά ο υπουργός Οικονομίας έχει προσφερθεί να παρατείνει τη λειτουργία των ΑΗΣ Isar 2 και Neckarwestheim μέχρι τον Μάρτιο του 2023, αλλά αρνείται κατηγορηματικά να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Λίντνερ να εξακολουθούν να λειτουργούν και οι τρεις σταθμοί και να αγοραστούν ράβδοι καυσίμου που θα επιτρέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας και το 2023 και το 2024.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πλησιάζει και η προθεσμία για τη δέσμευση στη συνέχιση της λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων ΑΗΣ της Γερμανίας, προτού η «επιμηκυμένη λειτουργία» δεν είναι πλέον δυνατή, ή για την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους. Ο αντιδραστήρας ISA 2 για παράδειγμα λέγεται ότι θα παραταθεί το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς μια τελευταία παράταση θεωρείται αδύνατη για τεχνικούς λόγους, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Neckarwestheim στις αρχές του έτους.