Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι περιλαμβάνει

Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι περιλαμβάνει
Unsplash
Πέμπτη, 06/10/2022 - 18:58

Tην όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε την Πέμπτη το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν είδει απάντησης στην προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και Χερσώνας, μετά τα δημοψηφίσματα τα οποία το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης δεν αναγνωρίζουν, χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα και πλαστά.

Η εν λόγω δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, ύψους 7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές, οι οποίοι θα στερήσουν το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου από καίριας σημασίας κατασκευαστικά στοιχεία και τεχνολογίες και τη ρωσική οικονομία από τις ευρωπαϊκές γνώσεις και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, επισήμανε ότι «το συμφωνημένο πακέτο περιλαμβάνει μια σειρά από αυστηρά μέτρα που αποσκοπούν να ενισχύσουν την πίεση στη ρωσική κυβέρνηση και την οικονομία, να αποδυναμώσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και να υποχρεώσουν το Κρεμλίνο να πληρώσει για την πρόσφατη κλιμάκωση»

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Συμβουλίου το νέο πακέτο κυρώσεων προβλέπει:

– Την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τη βάση για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών που σχετίζεται με τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες και περαιτέρω περιορισμούς στη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

– Την επέκταση του καταλόγου των απαγορευμένων ειδών που μπορεί να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

-Την απαγόρευση πώλησης, προμήθειας, μεταφοράς ή εξαγωγής πολιτικών πυροβόλων όπλων και των βασικών εξαρτημάτων και πυρομαχικών τους, στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού, παραστρατιωτικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών.

– Την απαγόρευση στους υπηκόους της ΕΕ να κατέχουν θέσεις στα διοικητικά όργανα ορισμένων ρωσικών κρατικών ή ελεγχόμενων νομικών προσώπων, οντοτήτων ή φορέων.

– Την εισαγωγή στον κατάλογο των κρατικών φορέων που υπόκεινται στην απαγόρευση συναλλαγών του Russian Maritime Shipping Register, μιας οντότητας 100% κρατικής ιδιοκτησίας που εκτελεί δραστηριότητες που σχετίζονται με την ταξινόμηση και την επιθεώρηση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας, των ρωσικών και μη ρωσικών πλοίων και σκαφών.

– Την πλήρη απαγόρευση της παροχής κρυπτοστοιχείων, λογαριασμού ή υπηρεσιών φύλαξης κρυπτοστοιχείων σε πρόσωπα και κατοίκους της Ρωσίας, ανεξάρτητα από τη συνολική αξία τους.

– Την απαγόρευση παροχής αρχιτεκτονικών και μηχανικών υπηρεσιών, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών πληροφορικής και νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Ρωσία.