Οι αμερικανικές εξαγωγές καυσίμων έσπασαν ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022

Οι αμερικανικές εξαγωγές καυσίμων έσπασαν ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022
Τρίτη, 27/09/2022 - 05:58

Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 11% στο ρεκόρ των 6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd).

Οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 11% στο ρεκόρ των 6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις εξαγωγές να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Οι φετινές εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου ήταν οι υψηλότερες στα μηνιαία στοιχεία της ΔΟΕ που ξεκινούν από το 1973, με το αποσταγμένο μαζούτ και τα υγρά αερίου υδρογονανθράκων (HGL), στα οποία περιλαμβάνεται το προπάνιο, να αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι αμερικανικές εξαγωγές βενζίνης κινητήρων αυξήθηκαν επίσης, κατά 11%, για να φθάσουν στο ρεκόρ των 910.000 bpd για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ οι εξαγωγές καυσίμων αεριωθούμενων καυσίμων υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για αποσταγμένα καύσιμα, τα χαμηλά αποθέματα στον κόσμο και η διακοπή των εμπορικών ροών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών αποσταγμένων καυσίμων κατά 19% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου.

Οι εξαγωγές αυτών των πετρελαιοειδών προς την Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί ακόμη, επειδή η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης δεν τίθεται σε ισχύ πριν από τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η Λατινική Αμερική αποτελεί μια πολύ μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές αποσταγμένων καυσίμων.

Επειδή οι κυρώσεις της ΕΕ δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, «δεν είδαμε την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη και, αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Ευρώπη μειώθηκαν σε 71.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές αποσταγμάτων προς τη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως», ανέφερε ο ΔΟΕ.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει παροτρύνει τα αμερικανικά διυλιστήρια να περιορίσουν τις εξαγωγές καυσίμων, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε τον περασμένο μήνα η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ σε επτά μεγάλα διυλιστήρια, την οποία εξασφάλισε η Wall Street Journal.

«Δεδομένου του ιστορικού επιπέδου των αμερικανικών εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων, σας παροτρύνω και πάλι να επικεντρωθείτε βραχυπρόθεσμα στη δημιουργία αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντί να πουλήσετε τα τρέχοντα αποθέματα και να αυξήσετε περαιτέρω τις εξαγωγές», έγραφε η υπουργός Γκράνχολμ στην επιστολή, σύμφωνα με την Journal.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/09/2022 - 05:59