Πιέρ Αντουράν: Η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του ρωσικού αερίου με LNG

Πιέρ Αντουράν: Η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του ρωσικού αερίου με LNG
Τρίτη, 27/09/2022 - 05:59

Σύμφωνα με τον Αντουράν με τον τρέχοντα ρυθμό των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, η προμήθεια LNG αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα της χαμένης ρωσικής προμήθειας.

Η Ευρώπη εισήγαγε φέτος ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει το αέριο από τους ρωσικούς αγωγούς και η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συμβάλει σημαντικά στην αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους της χαμένης ρωσικής προμήθειας, δήλωσε ο δημοφιλής διαχειριστής hedge fund Pierre Andurand στο podcast Odd Lots του Bloomberg.

Ο Πιερ Αντουράν είναι Γάλλος επιχειρηματίας και διαχειριστής hedge fund. Το περιοδικό Forbes τον τοποθέτησε στη λίστα του με τους 20 πιο κερδοφόρους διαχειριστές hedge funds το 2008.

Σύμφωνα με τον Αντουράν με τον τρέχοντα ρυθμό των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, η προμήθεια LNG αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα της χαμένης ρωσικής προμήθειας.

Επιπλέον, ο διαχειριστής του hedge fund πρόσθεσε ότι η Ευρώπη προσθέτει περισσότερη εισαγωγική ικανότητα για να υποδεχθεί περισσότερα φορτία LNG αυτόν τον χειμώνα.

Οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη επιδιώκουν να ναυλώσουν πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRUs) για εισαγωγές LNG, ώστε να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τους επόμενους χειμώνες, έως ότου η ΕΕ σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου μέσω μέτρων ενεργειακής απόδοσης και ενίσχυσης της χρήσης υδρογόνου και ανανεώσιμου φυσικού αερίου.

Στην Ολλανδία, ο πάροχος φυσικού αερίου Gasunie κατασκευάζει πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Eemshaven στην περιοχή Groningen, και ο τερματικός αυτός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει ήδη ναυλώσει πέντε FSRUs από τον Μάιο, ενώ δύο από αυτά, στο Wilhelmshaven και στο Brunsbüttel, αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ικανότητα εισαγωγής στην Ευρώπη δεν θα αποτελούσε ζήτημα. Το ζήτημα θα είναι πόσο LNG μπορεί να προμηθευτεί η Ευρώπη για τον εαυτό της, λαμβάνοντας υπόψη ότι ανταγωνίζεται χώρες που έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας LNG, δήλωσε ο Αντουράν στο podcast του Bloomberg.

Ενώ η προμήθεια LNG θα αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου, δεν θα αντικαταστήσει όλο το ρωσικό φυσικό αέριο, οπότε η Ευρώπη χρειάζεται μια απάντηση στη ζήτηση για να εξισορροπήσει την αγορά, δήλωσε ο Αντουράν. Αυτό είναι ήδη εμφανές με τη μετάβαση της βιομηχανίας από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο και η ζήτηση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία έχει ήδη μειωθεί λόγω αυτής της μετάβασης.

«Θα χάσουμε κάποια ζήτηση φυσικού αερίου παγκοσμίως λόγω των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Αντουράν.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις στη ζήτηση περιλαμβάνουν τα νοικοκυριά που κατεβάζουν τον θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου από τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/09/2022 - 05:59