Γερμανία: Ετοιμάζει εθνικοποίηση για τον ενεργειακό κολοσσό Uniper

Γερμανία: Ετοιμάζει εθνικοποίηση για τον ενεργειακό κολοσσό Uniper
Τετάρτη, 14/09/2022 - 13:10

Σε εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper ετοιμάζεται να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση.

Σε εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper ετοιμάζεται να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς θέλει να αποφύγει μία κατάρρευση που θα πυροδοτούσε ντόμινο. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα επαναλάβει πως δεν θα επιτρέψει «μία ενεργειακή Lehman Brothers».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg το γερμανικό δημόσιο εξετάζει σοβαρά να αυξήσει το μερίδιό του πάνω από το 50% στην Uniper, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, προκειμένου να τη σώσει από μία κατάρρευση. Η απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου θα του δώσει βεβαίως και πλήρη έλεγχο επί της στρατηγικής και των αποφάσεων της Uniper.

H εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Ντίσελντορφ έχει ήδη λάβει σημαντικές κεφαλαιακές ενέσεις, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου πακέτου στήριξης αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ, ενώ το γερμανικό δημόσιο έχει σε αυτήν μερίδιο 30% από τον Ιούλιο. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου πυροδοτεί ζημίες εκατομμυρίων ευρώ σε καθημερινή βάση. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει από περίπου 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο στα 200 ευρώ σήμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον 8 φορές υψηλότερη από τα συνηθισμένα για μήνα Σεπτέμβριο επίπεδα, με βάση τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει περίπου 8 δισ. ευρώ για την πλήρη επανακρατικοποίηση της Electricite de France (EdF). Στην Τσεχία η κυβέρνηση έδωσε στην ελεγχόμενη από το κράτος επιχείρηση κοινής ωφελείας της χώρας CEZ έκτακτο δάνειο 3 δισ. ευρώ.