Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης: Ενεργειακές συμφωνίες στην ατζέντα

Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης: Ενεργειακές συμφωνίες στην ατζέντα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 14/09/2022 - 07:28

Στη Σύνοδο θα παραστούν τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Τα βλέμματα πολιτικών, αναλυτών και δημοσιογράφων απ’ όλον τον κόσμο στρέφονται τις επόμενες ημέρες στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που θα διεξαχθεί στο Ουζμπεκιστάν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο θα παραστούν τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Κίνας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι δύο ηγέτες συναντώνται πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κίνα και έχουν περάσει περισσότερο από δύο χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους λόγω ακριβώς της πανδημίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη Σύνοδο θα λάβει τελικά μέρος και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αλλά και οι ηγέτες των υπόλοιπων κρατών του Οργανισμού.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται ανά τον κόσμο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή της, το θερμόμετρο έχει ανέβει στα στενά της Ταϊβάν, οι συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας έχουν επανέλθει, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας βρίσκονται στο κατακόρυφο στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και τα Ιμαλάια.
Υπογραμμίζεται πως Σι και Μόντι περνούν περίοδο ψυχρότητας μετά τις συγκρούσεις του 2020 στην περιοχή των Ιμαλαίων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 Ινδών και 4 Κινέζων στρατιωτών.

Από ενεργειακής πλευράς οι συμμετέχοντες έχουν ψηλά στην ατζέντα την ενέργεια και αναμένεται να συζητήσουν και να αποφασίσουν συμφωνίες στον τομέα αυτό. Η Ινδία έχει αρχίσει εισαγωγές πολύ σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ρωσία, μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, και το γεγονός αυτό αποτελεί βασική παράμετρος στη Σύνοδο, τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα. Η Ρωσία και η Ινδία προφανώς και επιθυμούν τη διατήρηση και ενίσχυση του ενεργειακού διαδρόμου αυτού, σε μια περίοδο αυξανόμενων κρίσεων στην περιοχή της ευρασίας.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ, ο οποίος αποτελεί και τον οικοδεσπότη της Συνόδου δήλωσε σχετικά: “Σε έναν κόσμο με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, το SCO έχει εξαιρετικές προοπτικές για μετασχηματισμό και ανάπτυξη, όχι μόνο μέσω της ποσοτικής αναπλήρωσης, αλλά και μέσω της ανάπτυξης νέων στρατηγικών τομέων. Αυτοί είναι οι μεταφορές και η συνδεσιμότητα, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η περιβαλλοντική ασφάλεια, οι καινοτομίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία”.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ιδρύθηκε το 2001 στη Σαγκάη από τους ηγέτες της Κινάς, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν και του Οζμπεκιστάν. Στη συνέχεα εντάχθηκαν σε αυτόν η Ινδία και το Πακιστάν. Η Μογγολία, το Αφγανιστάν και η Λευκορωσία έχουν καθεστώς παρατηρητή, ενώ η Σρι Λάνκα, η Τουρκία, η Καμπότζη, το Αζερμπαϊτζάν, το Νεπάλ και η Αρμενία είναι εταίροι διαλόγου. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν καταθέσει αιτήσεις ώστε να αποκτήσουν ειδική εταιρική σχέση με τον Οργανισμό και, ως εκ τούτου, θα παραστούν με εκπροσώπους τους κι αυτές στη Σύνοδο. Επιπλέον ειδικής σημασίας ζήτημα αποτελεί και η εξέταση του αιτήματος του Ιράν να ενταχθεί στον Οργανισμό ως πλήρες μέλος.