Ο ΔΟΑΕ θα παραμένει στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο ΔΟΑΕ θα παραμένει στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Παρασκευή, 02/09/2022 - 08:24

Ραφαέλ Γκρόσι: Δεν πάμε πουθενά. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι τώρα εδώ, είναι στο εργοστάσιο και δεν κουνιέται - θα μείνει εδώ

«Θα έχουμε συνεχή παρουσία στο εργοστάσιο με μερικούς από τους εμπειρογνώμονες μου που θα μελετήσουν σε βάθος την κατάσταση. Έχουμε πολλή δουλειά εδώ για να αναλύσουμε ορισμένες τεχνικές πλευρές», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που επισκέφθηκε την χθες Πέμπτη για αρκετές ώρες τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια που τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως ο ίδιος είπε, οι ειδικοί αυτοί, θα παρέχουν αμερόληπτη, ουδέτερη από τεχνική άποψη τεκμηριωμένη αξιολόγηση του τι συμβαίνει επί του πεδίου. «Ανησύχησα, ανησυχώ και θα συνεχίζω να ανησυχώ για το εργοστάσιο μέχρις ότου έχουμε μια κατάσταση που να είναι πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη», δήλωσε..

«Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε επανειλημμένα. Δεν έχουμε στοιχεία για να το αξιολογήσουμε, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης μετά την επιστροφή του στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών, μιλώντας για το χρόνο που θα παραμείνει η αποστολή στον πυρηνικό σταθμό ο Γκρόσι τόνισε: «Υπάρχει μια ομάδα που θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα για να συνεχίσει την αξιολόγηση" της κατάστασης στον σταθμό, η τοποθεσία του οποίου βομβαρδίστηκε επανειλημμένα προκαλώντας φόβο για μια πυρηνική καταστροφή. Μπορέσαμε να επισκεφθούμε όλο τον χώρο. Ήμουν μέσα στις μονάδες των αντιδραστήρων, είδα το σύστημα έκτακτης ανάγκης και άλλα δωμάτια, τις αίθουσες ελέγχου», είπε εξαίροντας το ουκρανικό προσωπικό που συνεχίζει να εργάζεται στον σταθμό μετά την κατοχή του από τον ρωσικό στρατό.