Θετική έκπληξη: Μείωση στις τιμές ενέργειας παρά το κλείσιμο του Nord Stream1

Θετική έκπληξη: Μείωση στις τιμές ενέργειας παρά το κλείσιμο του Nord Stream1
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 01/09/2022 - 06:36

Στην αποφυγή πανικού στις αγορές ασφαλώς συμβάλει και το γεγονός ότι το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις των κρατών μελών της ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Με ψυχραιμία αντιμετώπισαν αυτή τη φορά το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 από τη Μόσχα, οι αγορές ενέργειας στην Ευρώπη και δεν προκλήθηκε ο πανικός που κάποιοι ενδεχομένως να ανέμεναν, λόγω του πρόσφατου παρελθόντος. Αντί γι’ αυτό οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος συνέχισαν την καθοδική πορεία που είχαν ξεκινήσει εδώ και ημέρες, από τότε δηλαδή που η ΕΕ δήλωσε ότι πλέον εξετάζει ένα σταθερό πακέτο υποστήριξης.

Ακόμα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο. Τόσο η βρετανική Guardian, όσο και η γερμανική Welt έχουν σταθεί με έμφαση στις δηλώσεις του κ. Χάμπεκ προκειμένου να ερμηνεύσουν τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών. Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένει οι τιμές του φυσικού αερίου να μειωθούν σύντομα καθώς η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, σημειώνει πρόοδο στους στόχους αποθήκευσης και δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τις υψηλές τιμές για να συνεχίσει να αναπληρώνει τα αποθέματά της. Ο κ. Χάμπεκ φέρεται επίσης να είπε σε άλλους ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να εξετάσει ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, ένα μέτρο που είχε υποστηρίξει στο παρελθόν.

Λίγες ημέρες πριν η ΕΕ είχε δηλώσει ότι έχει ξεκινήσει την επεξεργασία ενός «μόνιμου» πακέτου έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η κατάρτιση ενός σχεδίου μακροπρόθεσμης «διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» για την καταπολέμηση της εκτίναξης των τιμών.

Στην αποφυγή πανικού στις αγορές ασφαλώς συμβάλει και το γεγονός ότι το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις των κρατών μελών της ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι τώρα σχεδόν κατά 80% γεμάτες κατά μέσο όρο, πλησιάζοντας με ταχείς ρυθμούς τον στόχο που είχε θέσει η ΕΕ για τα κράτη μέλη της και ο οποίος ήθελε το επίπεδο του 80% να έχει καλυφθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος παρά τη νέα διακοπή του Nord Stream 1, αποτελεί ένα σημάδι αισιοδοξίας ότι πλέον οι ρωσικές κινήσεις ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικές στο μέλλον, όσο ήταν τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε που η Gazprom περιόρισε για πρώτη φορά τις προμήθειες στον αγωγό πριν από τρεις μήνες.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η παροχή φυσικού αερίου από την Gazprom μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα τέταρτο στα 20 εκατομμύρια κμ την ημέρα, από περίπου 27 εκατομμύρια κμ την ημέρα τις τελευταίες ημέρες. Η Eni λάμβανε περίπου 37 εκατομμύρια κμ την ημέρα από την Gazprom πριν από τις μειώσεις τον Ιούνιο. Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie ανέφερε επίσης πλήρη περικοπή των προμηθειών εξ αιτίας αυτού που η Gazprom περιέγραψε ως διαφωνία για το συμβόλαιο.