Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας του Ιράν περιορίζεται από το καυτό θαλασσινό νερό

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας του Ιράν περιορίζεται από το καυτό θαλασσινό νερό
Πέμπτη, 01/09/2022 - 08:15

Οι θερμοκρασίες του νερού έχουν ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου (95 F) αυτό το καλοκαίρι.

Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας του Ιράν στο Μπουσέχρ έχει περιορίσει την παραγωγή ενέργειας, καθώς το θαλασσινό νερό στον Περσικό Κόλπο είναι πολύ ζεστό για να ψύξει τους αντιδραστήρες, ένα πλήγμα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί επίσης αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 - από την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε το 2018 - αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης λόγω ανησυχιών ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιδιώξει την κατασκευή πυρηνικών όπλων με τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

Επί του παρόντος, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται έμμεσα -με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- την επιστροφή στη λεγόμενη πυρηνική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εξαγωγές του Ιράν.

Ενώ οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να συζητούν τις λεπτομέρειες των σημείων εμπλοκής σε ένα τελικό σχέδιο μιας πιθανής συμφωνίας, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν παραπαίει λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού στον Κόλπο.

Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Εσλάμι, διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), οι θερμοκρασίες του νερού έχουν ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου (95 F) αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο αξιωματούχος σε συνέντευξή του σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων που μεταδίδει το Bloomberg.

Για λόγους σύγκρισης, η μέση ετήσια θερμοκρασία του θαλασσινού νερού στον Κόλπο είναι περίπου 26 βαθμοί Κελσίου ή 79 F.

Τα προβλήματα του Ιράν με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι παρόμοια με εκείνα της Γαλλίας, η οποία είδε τις συνέπειες της μειωμένης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας φέτος εν μέσω ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία, όπου η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, ο γίγαντας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας EDF προειδοποίησε στις αρχές του καλοκαιριού ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα μειωθεί, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των ποταμών Ρον και Γκαρόν τους καθιστούν πολύ θερμούς για να ψύξουν τους αντιδραστήρες.

Στις αρχές του μήνα, οι αρχές επέτρεψαν σε πέντε πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να απορρίπτουν ζεστό νερό στα ποτάμια ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ακόμη καύσωνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να εξοικονομήσει φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα.