Η Γαλλία μείωσε κατά 9% τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η Γαλλία μείωσε κατά 9% τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Τετάρτη, 31/08/2022 - 14:34

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας.

Η Ανιές Πανιέ-Ρινασέ σε ανακοίνωση της, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι από την Πέμπτη θα αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις της φυσικού αερίου στην Engie, επικαλούμενη διένεξη όσον αφορά τις πληρωμές, τονίζει ότι η χώρα της είχε προβλέψει την απώλεια του εφοδιασμού, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός κολοσσός χρησιμοποιεί απλώς μια δικαιολογία για να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie.

«Η Γαλλία προετοιμάζεται για το σενάριο αυτό από την άνοιξη (...)», υπογράμμισε η Πανιέ-Ρινασέ, η οποία επεσήμανε ότι η Γαλλία είχε ήδη περιορίσει την έκθεσή της στις ρωσικές εισαγωγές αερίου στο 9% από περίπου το διπλάσιο ποσοστό πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Engie αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, σε ερώτηση απάντησε ότι η Engie έχει άλλες πηγές τροφοδοσίας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Τα νοικοκυριά, είπε, δεν θα αποκοπούν από το δίκτυο αερίου στην περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, αλλά οι επιχειρήσεις, τις οποίες το Παρίσι παροτρύνει να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης, μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιον κίνδυνο, κατέληξε η πρωθυπουργός.

Παράλληλα, η επικεφαλής της αρμόδιας γαλλικής ρυθμιστικής αρχής CRE Εμανουέλ Βαργκόν δήλωσε: «Δεν ανησυχούμε πάρα πολύ για την δυνατότητά μας να έχουμε επαρκή ποσότητα αερίου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο», σημείωσε η Βαργκόν, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θα έχει επιτύχει την πλήρωση των αποθεμάτων της φυσικού αερίου κατά 100% ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή τις αρχές του Οκτωβρίου.

Λόγω των διακοπών σε διάφορους ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, η χώρα -η οποία παραδοσιακά ήταν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας- μπορεί να χρειαστεί προσωρινά να εξαρτηθεί από εισαγωγές, διευκρίνισε.

«Οι τρέχουσες τιμές ενέργειας αντικατοπτρίζουν το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με την ίδια, η οποία σημείωσε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση θα ήταν να υπάρξει υψηλή ζήτηση λόγω ενός ιδιαιτέρως κρύου χειμώνα σε συνδυασμό με χαμηλή τροφοδοσία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εξαιτίας ημερών χωρίς ηλιοφάνεια και ανέμους.

Η επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να είναι εφικτό να μειωθεί η γαλλική κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 10% μέσω μιας γενικής προσπάθειας εξοικονόμησης ρεύματος όπως συνιστά η κυβέρνηση.