Ιρανός αξιωματούχος στη Βιέννη για την επανέναρξη των πυρηνικών συνομιλιών

Ιρανός αξιωματούχος στη Βιέννη για την επανέναρξη των πυρηνικών συνομιλιών
Πέμπτη, 04/08/2022 - 07:39

Οι συνομιλίες θα συντονιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι «θα συζητηθούν ιδέες που θα παρουσιαστούν από διάφορες πλευρές».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά, Αλί Μπαγκερί Κανί, κατευθύνεται στη Βιέννη σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τις συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης στις 3 Αυγούστου ότι οι συνομιλίες θα συντονιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι «θα συζητηθούν ιδέες που θα παρουσιαστούν από διάφορες πλευρές».

Ο επικεφαλής συντονιστής της ΕΕ για τις έμμεσες αμερικανο-ιρανικές συνομιλίες για την αποκατάσταση του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων από το 2015 δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε μια συμφωνία πριν οι συνομιλίες διακοπούν τον Μάρτιο.

Μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη έχει σταδιακά αποσυνδεθεί από τη συμμόρφωση με τη συμφωνία.

Τον περασμένο μήνα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι είχε προτείνει ένα νέο σχέδιο κειμένου για την αναβίωση της συμφωνίας βάσει της οποίας το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις οικονομικές κυρώσεις.

Στις 25 Ιουλίου, το Ιράν δήλωσε ότι οι κάμερες παρακολούθησης που ανήκουν στον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ, τον ΔΟΑΕ, δεν θα ενεργοποιηθούν ξανά μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι ευνοεί την επιστροφή στη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της άρσης βασικών κυρώσεων, αλλά έχει απορρίψει το ιρανικό αίτημα να ανατραπεί η μαύρη λίστα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι μήνες αδράνειας και η αυξημένη διεθνής απομόνωση της συμμάχου του Ιράν Ρωσίας από τότε που το Κρεμλίνο επιτέθηκε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν μειώσει τις ελπίδες για μια νέα συμφωνία που προέκυψε σιγά σιγά μετά από μια άλλη ανάπαυλα που συνόδευσε την εκλογή πέρυσι του σκληροπυρηνικού Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.