UBS: Η βρετανική κρίση φυσικού αερίου θα ρίξει τη βρετανική λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

UBS: Η βρετανική κρίση φυσικού αερίου θα ρίξει τη βρετανική λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
Πέμπτη, 04/08/2022 - 07:34

«Αναμένουμε ότι η ισοτιμία λίρας/δολαρίου θα βρεθεί υπό πίεση φέτος», έγραψαν ο Τόμας Φλούρι, επικεφαλής της νομισματικής έρευνας της UBS Wealth Management, και ο Ντιν Τάρνερ, οικονομολόγος της UBS Private Banking.

Η βρετανική λίρα αναμένεται να βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν η κρίση ενέργειας και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδεινωθεί, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της μονάδας private banking του ομίλου UBS.

«Αναμένουμε ότι η ισοτιμία λίρας/δολαρίου θα βρεθεί υπό πίεση φέτος», έγραψαν ο Τόμας Φλούρι, επικεφαλής της νομισματικής έρευνας της UBS Wealth Management, και ο Ντιν Τάρνερ, οικονομολόγος της UBS Private Banking στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σημείωμα που μεταδίδει το Bloomberg.

«Τόσο η ευρωζώνη όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να υποστούν ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό αυτόν τον χειμώνα», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Η UBS μείωσε τις προοπτικές της για τη βρετανική λίρα στο 1,15 δολάριο το τέταρτο τρίμηνο του 2022, από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,26 δολάρια ανά στερλίνα.

Αν ο στόχος της UBS αποδειχθεί σωστός για την πρόβλεψή της για 1,15 δολάρια, η στερλίνα θα έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις πρώτες ημέρες της πανδημίας και στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μετά το χαμηλό του 1985, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μια σχετικά σταθερή στερλίνα γύρω στα 1,22 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η UBS πιστεύει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας δεν θα στηρίξουν για πολύ το βρετανικό νόμισμα με τη διαφαινόμενη κρίση το χειμώνα, όταν οι λογαριασμοί ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκτοξευθούν ξανά.

Οι λογαριασμοί ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο αυτόν τον χειμώνα, με πολλά νοικοκυριά να αγωνίζονται να μπορέσουν να τους πληρώσουν μετά την περαιτέρω μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, στέλνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας για τον χειμώνα και για το επόμενο έτος στα ύψη, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η βρετανική εταιρεία συμβούλων BFY Group.

«Τεράστια τμήματα του βρετανικού κοινού δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αυτόν τον χειμώνα. Οι μέσες οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς θα βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας από καύσιμα», δήλωσε η Τζέμα Μπέργουικ, ανώτερη σύμβουλος της BFY Group, όπως μεταδίδει η Telegraph.