Πετρέλαιο: Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

Πετρέλαιο: Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως
Πέμπτη, 04/08/2022 - 07:43

Η υπουργική διάσκεψη του ΟΠΕΚ+ ολοκληρώθηκε και οι συμμετέχοντες στη συμμαχία ενέκριναν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Σεπτέμβριο κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο του ΟΠΕΚ.

Το έγγραφο του ΟΠΕΚ σημειώνει ότι οι χώρες της συμμαχίας συμφώνησαν να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τον Σεπτέμβριο κατά 100.000 bpd συνολικά. Πηγή του TASS δήλωσε ότι οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ δεν συζήτησαν άλλες επιλογές σχετικά με τον όγκο παραγωγής για τον Σεπτέμβριο.

Στο τελικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι η πλεονάζουσα παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πετρελαίου είναι πολύ περιορισμένη και πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά.

Το πρόγραμμα παραγωγής για τον Σεπτέμβριο υποδηλώνει ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 26 χιλ. bpd σε 11,03 εκατ. bpd.

Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ:

«Η 31η υπουργική σύνοδος του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 3 Αυγούστου 2022.

Η Σύνοδος σημείωσε τα δυναμικά και ταχέως εξελισσόμενα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου, που καθιστούν αναγκαία τη συνεχή αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς.

Η Σύνοδος σημείωσε ότι η εξαιρετικά περιορισμένη διαθεσιμότητα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας επιβάλλει τη χρησιμοποίησή της με μεγάλη προσοχή σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών της προσφοράς.

Η Σύνοδος σημείωσε ότι η χρόνια υποεπένδυση στον πετρελαϊκό τομέα έχει μειώσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας (upstream/midstream/downstream).

Η Σύνοδος τόνισε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον upstream τομέα θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα επαρκούς εφοδιασμού εγκαίρως για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης μετά το 2023 από μη συμμετέχουσες πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, ορισμένες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και συμμετέχουσες πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός του ΟΠΕΚ.

Σημειώνεται ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για το επίπεδο των εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου του ΟΟΣΑ ανήλθαν σε 2.712 mb τον Ιούνιο του 2022, τα οποία ήταν 163 mb χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι και 236 mb χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019, και ότι τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης έχουν φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 και πλέον ετών.

Η συνάντηση σημείωσε επίσης ότι η συμμόρφωση με τη Διακήρυξη Συνεργασίας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 130% από τον Μάιο του 2020, υποστηριζόμενη από τις εθελοντικές συνεισφορές ορισμένων συμμετεχουσών χωρών.

Υπογραμμίζοντας την αξία και τη σημασία της διατήρησης της συναίνεσης ως ουσιαστικής σημασίας για τη συνοχή του ΟΠΕΚ και των συμμετεχουσών πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός του ΟΠΕΚ και λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου, οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν:

-Να επιβεβαιώσουν εκ νέου την απόφαση της 10ης Υπουργικής Συνάντησης του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ στις 12 Απριλίου 2020 και να την επικυρώσουν περαιτέρω στις επόμενες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της 19ης Υπουργικής Συνάντησης του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ στις 18 Ιουλίου 2021.

-Να προσαρμόσουν προς τα πάνω το επίπεδο παραγωγής για τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και μη ΟΠΕΚ κατά 0,1 mb/d για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα. Η προσαρμογή αυτή δεν επηρεάζει τα βασικά όρια που αποφασίστηκαν στην προαναφερθείσα Σύνοδο της 18ης Ιουλίου 2021.

Επαναλαμβάνουμε την κρίσιμη σημασία της τήρησης της πλήρους συμμόρφωσης και του μηχανισμού αντιστάθμισης. Τα σχέδια αντιστάθμισης θα πρέπει να υποβληθούν σύμφωνα με τη δήλωση της 15ης Υπουργικής Συνάντησης του ΟΠΕΚ και των μη ΟΠΕΚ.

Να πραγματοποιηθεί η 32η υπουργική σύνοδος του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.»