Πούτιν για Nord Stream 1: Δεν είναι σαφές εάν θα λειτουργεί η τουρμπίνα

Τετάρτη, 20/07/2022 - 18:55

«Φωτιές» στην αγορά του φυσικού αερίου έβαλε με δηλώσεις του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μπορεί να λειτουργήσει ο Nord Stream 1.

Κάτι που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στη ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς ο αγωγός αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 30% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός που έχει περάσει από συντήρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού στο 40% της δυναμικότητας του τον Ιούνιο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις καθυστερήσεις της επιστροφής μιας τουρμπίνας που η Siemens Energy επισκεύαζε στον Καναδά.

Η τουρμπίνα, η οποία είχε εμπλακεί στις κυρώσεις, ανακοινώθηκε αυτήν τη εβδομάδα ότι βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής για να επανεξοπλισθεί.

«Τώρα λένε ότι θα επιστρέψουν αυτά τα μηχανήματα, τουλάχιστον ένα από αυτά. Αλλά σε ποια κατάσταση από άποψη ποιότητας θα τα επιστρέψουν, ποιες θα είναι οι τεχνικές παράμετροι έπειτα από αυτήν την επισκευή, η οποία έχει προγραμματισθεί;» δήλωσε ο Πούτιν σε μια εκδήλωση που μετέδωσε η τηλεόραση.

«Μπορεί… να το βγάλουν εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή, και αυτό είναι, και ο Nord Stream 1 θα σταματήσει, επειδή ήρθαν από εκεί, από τον Καναδά», δήλωσε ο Πούτιν χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/07/2022 - 19:02