Νέες κυρώσεις ΕΕ έναντι της Ρωσίας: Μέσα ο χρυσός, έξω το φυσικό αέριο

Νέες κυρώσεις ΕΕ έναντι της Ρωσίας: Μέσα ο χρυσός, έξω το φυσικό αέριο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 19/07/2022 - 06:50

Συνεχώς κλιμακούμενες βαίνουν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με στόχο την 90% απαγόρευση των εισαγωγών μέχρι το τέλος του 2022.

Αυτό όμως όπως φαίνεται δεν αποτελεί μια εύκολη υλοποίηση και εξελίσσονται σταδιακά τα βήματα. Παράλληλα κατά τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συζητήθηκε η έγκριση επιπλέον 500 εκ προς υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ αντικείμενο διαβούλευσης υπήρξε και το επόμενο πακέτο κυρώσεων.

Όπως δήλωσε από την αρχή, πριν την έναρξη της Συνόδου ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell το νέο πακέτο θα βασίζεται σε εμπάργκο χρυσού, κι αυτό διότι η αγορά χρυσού αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Ρωσίας μετά από αυτόν της ενέργειας. Ο χρυσός βρέθηκε, άλλωστε στο επίκεντρο και της Συνόδου των G7, η οποία προετοίμασε το έδαφος για τη χθεσινή συζήτηση στην ΕΕ.

Ωστόσο φαίνεται πως το βήμα για το φυσικό αέριο αργεί ακόμα να γίνει. Πολλές χώρες όχι μόνο δεν είναι έτοιμες για μια τέτοια απόφαση, αλλά εκφράζουν έντονες ανησυχίες αν αυτή την απόφαση την πάρει η άλλη πλευρά. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εξωτερικών της Αιστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι η απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται κυρώσεις που θα επηρεάσουν τη Ρωσία και «δεν θα επιστρέψουν σαν μπούμερανγκ». «Υπήρχε μια σκληρή συζήτηση ότι πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε φυσικό αέριο, και εμείς, όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, είπαμε ξεκάθαρα ότι αυτό δεν συζητείται, γιατί θα μας επηρέαζε πολύ. Εδώ πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ακόμα κι αν είναι συναισθηματικά δυσάρεστο», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Josep Borrell στις δηλώσεις του ανέφερε πως ουσιαστικά η ΕΕ προχωρά στον 7ο γύρω κυρώσεων: «Πρέπει να έχουμε στρατηγική υπομονή, στρατηγική ανθεκτικότητα. Αυτό δεν θα τελειώσει σε μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα, πρέπει να συνεχίσουμε να τα εφαρμόζουμε κάθε μέρα, να ψάχνουμε για κενά, να τα κλείνουμε », δήλωσε.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων είχε αποφασιστεί στις 3 Ιουνίου 2022 κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου και περιελάμβανε:

•απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (με περιορισμένες εξαιρέσεις)

•Απαγόρευση SWIFT για τρεις επιπλέον ρωσικές τράπεζες και μία τράπεζα της Λευκορωσίας

•αναστολή της μετάδοσης στην ΕΕ για Rossiya RTR / RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 και TV Center International

•κυρώσεις κατά 18 οντοτήτων και 65 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ευθύνονται για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Μπούχα και τη Μαριούπολη

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις αυτή την εβδομάδα. Κι αυτό γιατί στις 21 Ιουλίου τελειώνει η δεκαήμερη περίοδος συντήρησης του Nord Stream I και θα φανούν οι προθέσεις και της Ρωσίας αυτή τη φορά, απέναντι στην ΕΕ.