Γερμανία: Έρχεται τεράστια αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας - Τέλος τα σταθερά συμβόλαια

Γερμανία: Έρχεται τεράστια αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας - Τέλος τα σταθερά συμβόλαια
Σάββατο, 09/07/2022 - 08:47

Τελειώνει η «προστασία» που εξασφάλιζαν στους πολίτες τα «κλειστά» συμβόλαια.

Τα γερμανικά νοικοκυριά αλλά και οι βιομηχανίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «τεράστιο κύμα» αύξησης του κόστους ενέργειας που θα αρχίσει να χτυπά τους λογαριασμούς το επόμενο έτος, προειδοποίησε η εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE.

Οι περισσότεροι πελάτες κλειδώνουν τις τιμές για ένα χρόνο και δεν αισθάνονται ακόμη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους χονδρικής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Uniper Klaus-Dieter Maubach. Ο γίγαντας του φυσικού αερίου αναζήτησε κυβερνητική διάσωση εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, θυμίζει το Bloomberg.

«Θα υπάρξει τεράστια αύξηση, αυτό πρέπει να περιμένουν οι Γερμανοί καταναλωτές και εναπόκειται σε όλους μας τώρα να κάνουμε κάτι γι' αυτό», είπε στους δημοσιογράφους. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τους υψηλότερους λογαριασμούς είναι να καταναλώνουμε λιγότερο φυσικό αέριο, συμπλήρωσε.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό ώστε οι εταιρείες να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος αγοράς φυσικού αερίου στους καταναλωτές, ακόμη και αν οι τελευταίοι έχουν συμβόλαια.

Η εξοικονόμηση ενέργειας, ενόψει ενδεχόμενης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προκαλεί ήδη μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους για περιορισμό της κατανάλωσης.

Η μεγαλύτερη εταιρία ακινήτων της Γερμανίας Vonovia ανακοίνωσε ότι στα κτίριά της με κεντρικό σύστημα θέρμανσης η θερμοκρασία θα περιορίζεται στους 17 βαθμούς από τις 23:00 έως τις 06:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θέρμανση θα λειτουργεί κανονικά, ενώ το μέτρο δεν επηρεάζει την παροχή ζεστού νερού.

Η Vonovia διαθέτει περίπου 490.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων περίπου τα μισά διαθέτουν κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Η σχετική ρύθμιση θα γίνει στα κτίρια κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης που διενεργείται πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση της τάξης του 8%.

«Σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη»

Η Ένωση των Εταιριών Ακινήτων προειδοποιεί όμως και για τον κίνδυνο διαταραχής της κοινωνικής ειρήνης λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από δραματική και η κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο», τονίζει και επισημαίνει ότι η ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων συνεπάγεται και αύξηση του κόστους ανέγερσης νέων κατοικιών, καθιστώντας ανέφικτη την κατασκευή περισσότερων διαμερισμάτων που θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση στα ενοίκια.

Ο πρόεδρος ωστόσο των ανεξάρτητων ιδιοκτητών ακινήτων προς ενοικίαση Haus und Grund Κάι Βάρνεκε δήλωσε στην BILD ότι οι ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες θα εκπληρώσουν κανονικά την υποχρέωσή τους να παρέχουν θέρμανση και ζεστό νερό στους ενοικιαστές τους και δεν σκοπεύουν να λάβουν μονομερή μέτρα.

Από την πλευρά των ενοικιαστών, είναι ήδη αισθητές οι πρώτες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαστών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία Χανς-Γιόχεμ Βίτσκε δήλωσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι αποφάσεις όπως αυτή της Vonovia για περιορισμό της θερμοκρασίας στους 17 βαθμούς τις νυχτερινές ώρες «δεν επιτρέπονται». Υπάρχουν, ανέφερε, πολλές δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να διατηρεί τη θερμοκρασία της κατοικίας τουλάχιστον στους 20 βαθμούς, ενώ δεν επιτρέπεται να προκαθορίσει πόσο ζεστή θα είναι μια κατοικία. Σύμφωνα δε με τον φορέα Προστασίας Ενοικιαστών, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίληψη της θερμοκρασίας, π.χ. βρέφη και ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη ζέστη, ενώ πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε νυχτερινές ή κυλιόμενες βάρδιες. Ασαφές παραμένει και το εάν θεωρείται συνταγματικά αποδεκτός ο διαχωρισμός των ενοικιαστών μεταξύ εκείνων οι οποίοι ζουν σε διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση και εκείνων σε κτίρια με αυτόνομο σύστημα.