Ξεκινά στην Ολλανδία η κατασκευή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής μονάδας υδρογόνου

Ξεκινά στην Ολλανδία η κατασκευή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής μονάδας υδρογόνου
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Σάββατο, 09/07/2022 - 08:42

Την κατασκευή της Holland Hydrogen ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία Shell, η οποία μετά την ολοκλήρωση του έργου το 2025 θα αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου της Ευρώπης.

Στην ανακοίνωσή της η Shell ανέφερε πως ο ηλεκτρολύτης ισχύος 200 MW θα κατασκευαστεί στο Tweede Maasvlakte στο λιμάνι του Ρότερνταμ και θα παράγει έως και 60.000 κιλά ανανεώσιμου υδρογόνου την ημέρα.

Στόχος του έργου θα είναι το παραγόμενο ανανεώσιμο υδρογόνο να τροφοδοτεί το Shell Energy and Chemicals Park του Ρότερνταμ, μέσω του αγωγού HyTransPort , όπου θα αντικαταστήσει μέρος της χρήσης γκρίζου υδρογόνου στο διυλιστήριο.

Να σημειωθεί ότι ο αγωγός HyTransPort είναι ένας πρόσφατος αγωγός υδρογόνου που περνά από τον λιμένα του Ροτερνταμ και αποτελεί βασικό στοιχείο των υποδομών της Ολλανδίας σχετικά με το υδρογόνο.

Ο συγκεκριμένος αγωγός μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του θα έχει μήκος 32 χιλιόμετρα και θα είναι υπόγειος. Η Shell τον Μάιο υπήρξε και η πρώτη εταιρεία που υπέγραψε συμφωνία για τη χρήση του HyTransPortRTM.

«Η Holland Hydrogen I δείχνει πώς οι νέες ενεργειακές λύσεις μπορούν να συνεργαστούν για να καλύψουν την ανάγκη της κοινωνίας για καθαρότερη ενέργεια. Είναι επίσης ένα άλλο παράδειγμα των προσπαθειών και της δέσμευσης της Shell να γίνει μια επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050», δήλωσε η Anna Mascolo, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, των Αναδυόμενων Ενεργειακών Λύσεων στη Shell. «Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος και αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσει το υδρογόνο να εκπληρώσει αυτό το δυναμικό», πρόσθεσε.