Αυτές είναι οι χώρες που θα εκτεθούν περισσότερο αν κλείσει ο Πούτιν τη στρόφιγγα

Αυτές είναι οι χώρες που θα εκτεθούν περισσότερο αν κλείσει ο Πούτιν τη στρόφιγγα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 05/07/2022 - 07:53

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε εχθές ο διεθνής οργανισμός Energy Community, που έχει ως στόχο την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών της ΕΕ και των γειτόνων της.

Η Energy Community, έτσι, ενώθηκε μαζί με άλλους οργανισμούς, θεσμούς και αξιωματούχους όπου εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για τον χειμώνα που έρχεται και οι οποίοι εξετάζουν τις επιπτώσεις μιας απόφασης του Ρώσου Προέδρου να επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση κατεβάζοντας περισσότερο τις ποσότητες φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη.

Τα χθεσινά συμπεράσματα ήρθαν μετά την συνεδρίαση της Μικτής Διευθύνουσας Επιτροπής για το φυσικό αέριο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη και συμμετείχαν τα 9 συμβαλλόμενα μέλη του Οργανισμού - Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Ουκρανία – και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EBRD, της USAID, του ENTSOG, της Europex και του EFET.

Αφού πρώτα οι συμμετέχοντες συμφώνησαν «ότι οι κίνδυνοι διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού φυσικού αερίου στην περιοχή μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της περαιτέρω ολοκλήρωσης της αγοράς και της εναρμόνισης των κανόνων της αγοράς» στη συνέχεια επικεντρώθηκαν «στον τρόπο ταχείας ολοκλήρωσης των υποδομών και των αγορών φυσικού αερίου στην κεντρική, νότια και ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συνεχιζόμενη κρίση φυσικού αερίου».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι τρεις είναι οι χώρες που θα εκτεθούν περισσότερο σε περίπτωση που η Ρωσία επεκτείνει σε μεγαλύτερο βαθμό τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου, κι αυτές είναι οι : Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μολδαβία και Βόρεια Μακεδονία.

Όπως εξήγησαν οι συμμετέχοντες η ανησυχία για τις συγκεκριμένες χώρες στοιχειοθετείτε από την εξάρτηση που έχουν οι χώρες αυτές από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από «περιορισμένες υποδομές και ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου».

Δεν είναι τυχαίο πως πρόκειται για τρεις μικρές χώρες όπου η εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο ακολουθούσε τα βήματα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών μέχρι την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς να έχουν αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ή να έχουν κατασκευάσει επαρκείς υποδομές ΑΠΕ.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή συμφωνιών διασύνδεσης μεταξύ Βουλγαρίας – Τουρκίας και Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αναδείχθηκε το τελευταίο διάστημα σε μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές προκλήσεις. Πάντως, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας υπογραφής διαδραμάτισε η ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της εταιρίας διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU και της ουκρανικής κρατικής εταιρείας αποθήκευσης Ukrtransgaz. Οι εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών ανέπτυξαν το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με ευρωπαϊκές εταιρείες για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και την αποθήκευση του στις εγκαταστάσεις της