Α. Κοντολέων -ΕΒΙΚΕΝ: Η βιομηχανία είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Α. Κοντολέων -ΕΒΙΚΕΝ: Η βιομηχανία είναι σε κρίσιμη κατάσταση
Τετάρτη, 23/11/2022 - 07:58

Την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών κ. Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας στο 26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης.

Επεσήμανε πως δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων. Στηλίτευσε το γεγονός πως οι καθετοποιημένοι παίκτες ήταν ελεύθεροι εδώ και αρκετούς μήνες να διαμορφώνουν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά σε όποιο επίπεδο ήθελαν, αναφέροντας πως δεν έχουμε έναν ουσιαστικό έλεγχο στην αγορά. Παρατήρησε πως από τον Αύγουστο και μετά, όταν ξεκίνησε η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης και της πρόβλεψης σταθερών τιμών τελικά οδηγηθήκαμε στην εκτόξευση των τιμών, ενώ σπαταλούνται τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι στο βάθρο εμπορίας παρουσιάστηκαν μεγάλες διαφορές των τιμών μεταξύ τηςspot αγοράς και τηςTTF, ενώ σημείωσε πως η επιβολή πλαφόν στα διμερή συμβόλαια τα ακυρώνει στην πράξη. Τέλος, αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα είπε πως ενώ η τάση στην Ευρώπη είναι να αυξηθεί ο λιγνίτης, εδώ στην Ελλάδα πέφτει η παραγωγή και εκτίμησε ότι είναι ανέφικτος ο στόχος της πολιτείας για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής.