Λογαριασμοί ρεύματος: Χωρίς εκπλήξεις οι τιμές Μαΐου με τη συνεισφορά των ΑΠΕ

Λογαριασμοί ρεύματος: Χωρίς εκπλήξεις οι τιμές Μαΐου με τη συνεισφορά των ΑΠΕ
Δευτέρα, 29/04/2024 - 06:32

Στα ίδια επίπεδα με αυτά του Απριλίου ή και ελαφρώς χαμηλότερα εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάιο που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές μεθαύριο Τετάρτη.

Η μείωση της μέσης χονδρικής τιμής του ρεύματος τον Απρίλιο αλλά και η προοπτική ακόμη χαμηλότερων τιμών για τον Μάιο, κυρίως λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με τη βασική συνιστώσα της διαμόρφωσης των τιμών ηλεκτρισμού, τη μέση Τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας να κινείται πτωτικά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν αναμένονται ανατροπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να διαμορφωθεί η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς θα προστεθεί και η σημερινή της Δευτέρας 29 Απριλίου για συμπληρωθούν οι 30 ημέρες δίνοντας την τελική τιμή ΤΕΑ που θα καθορίσει τα τιμολόγια των προμηθευτών του Μαΐου.

Οι τελευταίες 29 συνεδριάσεις του Απριλίου δίνουν ως τιμή ΤΕΑ ΤΑ 59, 30 ευρώ ανά MWh μόλις συμπληρωθεί και η σημερινή οι προμηθευτές θα έχουν την οριστική τιμή της ΤΕΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς είναι στα 59,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Μάρτιο ήταν στα 67 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Φεβρουάριο στα 71 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Καμία ημέρα στο διάστημα αυτό η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας δεν ξεπέρασε το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στις 23 Απριλίου όπου διαμορφώθηκε στα 98,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Κατά 106% ενισχύθηκε η τιμή της MWh χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 66% της ζήτησης σε ενέργεια για σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου. Ανήλθε στα 54,73 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 106,28% από 26,53 ευρώ που ήταν την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας ήταν στο 22% δίνοντας 32.485 MWh και οι ΑΠΕ έδωσαν 106.313 MWh που να σημειωθεί είναι από τις καλύτερες επιδόσεις των ΑΠΕ με το μερίδιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής να διαμορφώνεται στο 66,87%. Στο 3,59% ανήλθε το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών ενώ το επίπεδο των εισαγωγών κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης του 2,48%. Η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 0,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 104,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ασφαλώς με δεδομένη την πτώση της κατανάλωσης από την περασμένη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για σήμερα η τιμή είναι στα 26,53 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη να είναι αρνητική στα -1,02 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 90,43 ευρώ/MWh. Εξάλλου την Κυριακή καταγράφηκε η χαμηλότερη τιμή στο διάστημα των 30 ημερών με την ΤΕΑ να κάνει βουτιά στα 26,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μεγάλη συνεισφορά των ΑΠΕ όσο και στην πτώση της κατανάλωσης λόγω Σαββατοκύριακου. Χθες επίσης η χαμηλότερη τιμή είχε αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκε στο -1,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η υψηλότερη τιμή έφτασε στα 90,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.